Video

Bibliotheek Den Bosch bestaat 100 jaar en viert deze week feest

4 november 2015 om 16:31
nl
De bibliotheek in Den Bosch bestaat honderd jaar. Deze week wordt dat gevierd met allerlei activiteiten. Ook verscheen het boek '100 jaar BiEB, vooruit naar vroeger'.
Geschreven door

Daarin wordt teruggeblikt op de opening van de destijds zo genoemde Openbare Leeszaal en Boekerij der Rooms Katholieke leergangen op de Bossche Markt tot aan de bibliotheek en haar functies nu.
Mevrouw Buth (84) is het oudste lid van de bieb op dit moment. "Ik weet nog goed hoe mijn vader me op tienjarige leeftijd voor het eerst meenam. En ik weet ook dat ik een boek uitzocht met de titel Afke's Tiental. En vanaf toen ben ik altijd blijven lezen." Ze ging in die tijd elk weekend met het hele gezin naar de bibliotheek: "Er was toen weinig vertier, geen televisie. We gingen dan 's avonds met elkaar lezen, heel gezellig."
'Bieb is gemeenschappelijke huiskamer van de stad'Directeur Hans Derks weet te vertellen dat de eerste bibliotheek wel boeken uitleende, maar dat het voornamelijk de bedoeling was dat je daar ter plekke las. "Eigenlijk zijn we weer terug bij die kernwaarde. Een moderne bibliotheek is weer een soort leeszaal. Het is de gemeenschappelijke huiskamer van de stad, maar ook het kenniscentrum van de stad."
De bieb zit inmiddels op twee plekken, het hoofdgebouw staat aan de Hinthamerstraat in het centrum van Den Bosch. De jubileumweek wordt zondag 8 november om vijf uur weer afgesloten na precies honderd uren feest.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.