Drugs op dancefeest? Dan maar geen dancefeest, vindt verslavingszorg in Brabant

BRABANT - "Een pilletje slikken tijdens een dancefeest is normaal geworden. Het wordt geaccepteerd en getolereerd. Daar moeten we van af, want het drugsgebruik onder jongeren in Brabant neemt alleen maar toe", zegt een bezorgde Peter Nelissen. Samen met de GGD roept verslavingszorg Novadic-Kentron gemeenten op tot een betere handhaving.
"Als festivals te weinig controleren en weinig doen om drugsgebruik te beteugelen, dan moeten die organisatoren dat maar eens voelen", gaat  woordvoerder Nelissen van Novadic-Kentron verder. "Dan gaat zo'n evenement maar eens een keer niet door. Dan verandert er wel wat."


Eén fout pilletje kan fataal zijn
Op papier is volgens de verslavingszorginstelling alles dik in orde, maar in de praktijk blijkt de handhaving een probleem. "Het gevolg is dat iedereen het normaal vindt dat je een pilletje slikt. De gevolgen worden ook gebagatelliseerd. "Een pilletje van een vriend kan toch geen kwaad."

Dat één fout pilletje fataal kan zijn, wordt niet serieus genomen. "Als je je eigen grenzen maar kent, dan is er weinig aan de hand", wordt vaak gezegd. "Maar aan de buitenkant kun je helemaal niet zien hoeveel werkzame stof MDMA in zo'n pilletje zit. Dus weet je helemaal niks."

Misvatting over drugs
GGD en Novadic-Kentron kunnen geen enkele gemeente verbieden om een evenement tegen te houden. "Maar we kunnen ze wel waarschuwen en voorlichten. Zolang we doen alsof een pilletje erbij hoort, blijven we aandacht voor deze misvatting vragen. Niet dat onze oproep om sommige evenementen te schrappen een publiciteitsstunt is hoor."