20 jaar cel voor oprichter The Grass Company Johan van Laarhoven

BANGKOK/EINDHOVEN - Tilburger Johan van Laarhoven heeft in de nacht van maandag op dinsdag (Nederlandse tijd) bij de Thaise rechtbank gehoord dat hij twintig jaar de cel in moet. De oprichter van coffeeshopketen The Grass Company stond voor de rechter vanwege het witwassen van miljoenen euro's die hij verdiende met de handel in softdrugs.
De vrouw van de Tilburger kreeg twaalf jaar cel voor medeplichtigheid. Van Laarhoven en zijn vrouw zitten sinds juli 2014 vast in Thailand.

Zelf heeft Van Laarhoven altijd aangegeven dat hij onschuldig is. In een interview met Omroep Brabant gaf de Tilburger aan het schandalig te vinden dat hij juist in Thailand vastzit.

ZIE OOK: Broer Johan van Laarhoven reageert geschokt op veroordeling: ‘Dit is de doodstraf’

Erbarmelijke omstandigheden
Eerder schetste Van Laarhoven aan de hand van handgeschreven brieven de erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis. Zo schreef hij dat hij zijn cel deelde met vijftig 'moordenaars en verkrachters'. Eind vorig jaar zag hij nog hoe er iemand voor zijn ogen doodgeslagen werd. Dagenlang lag er een lijk voor zijn neus.'Vreselijk nieuws'
Een van de Nederlandse advocaten van Johan van Laarhoven, Tim Vis, reageert teleurgesteld op het nieuws van de veroordeling. "Dit is vreselijk nieuws voor Johan en zijn familie", geeft Vis aan. "Vanaf het begin hebben we aangegeven dat Thailand niet de plek is om deze zaak te behandelen."

De hoofdofficier van justitie in Breda Charles van der Voort noemt het vonnis in deze zaak "een volstrekt begrijpelijke" uitspraak. "Elk land heeft zijn eigen strafrechtelijke regels en merites en of die in dit geval een te zware straf hebben opgeleverd, daar wil ik me niet over uitlaten", aldus Van der Voort. De hoofdaanklager zegt blij te zijn met de samenwerking met de Thaise collega’s.

ZIE OOK: 'Onze kinderen weten niet dat papa en mama in een Thaise cel zitten', brieven uit de hel van BangkokIn 2008 verhuisde verhuisde Van Laarhoven naar Thailand. Ook verkocht hij zijn aandelen in The Grass Company.

Invallen in coffeeshops
In hetzelfde jaar dat hij de keten verkocht, begon justitie een grootschalig onderzoek. In 2013, 2014 en 2015 leidde dit tot invallen bij de coffeeshops en het kantoorpand aan de Valkenjachtstraat in Tilburg.  

De Nederlandse justitie liet in 2014 aan de Thaise autoriteiten weten dat Van Laarhoven verdachte was in een witwaszaak en dat hij zijn geld verdiend had met de handel in softdrugs. Nederland verzocht de Thaise overheid om inzicht te geven in verschillende bankrekeningen en bezittingen van de Tilburger.

Belastende brief richting Thailand
Uit verklaringen van een Nederlandse justitieambtenaar tijdens de rechtszaak in Thailand bleek dat er kort na dit rechtshulpverzoek ook een belastende brief naar de Thaise autoriteiten werd gestuurd. Daarin stond de suggestie dat Thailand zelf een onderzoek moest starten. En daarom werd Van Laarhoven vastgezet.De advocaat van Van Laarhoven, Gerard Spong, is woedend over het handelen van de Nederlandse justitie. Hij vindt dat justitie met deze ‘lullige brief’ de situatie onnodig heeft opgeklopt.

'Door blunder justitie vast'
“Met de Nederlandse justitie hadden wij afgesproken dat als justitie vragen zou hebben aan Van Laarhoven, dat hij binnen vijf dagen in Nederland zou zijn. Een afspraak die justitie dus nooit nakwam”, aldus de advocaat.