'Doodsbedreiging voor mijn gezin, maar ik treed niet af', zegt wethouder na rel met videoblogger

STEENBERGEN - "Mijn gezin kreeg voor deze vergadering een doodsbedreiging, maar ik treed niet af." Dat zei wethouder Vincent van den Bosch woensdagavond in de raadsvergadering in Steenbergen waarin hij inging op het rumoer rondom een filmpje van een videoblogger.
Van den Bosch legde een verklaring af over de aanvaring die hij eerder deze week had met de plaatselijke videoblogger Vladimir Hornicek. Van den Bosch zegt dat hij structureel gesard is door Hornicek. Maandag verloor hij zijn geduld toen de Steenbergenaar hem met draaiende camera een aantal vragen wilde stellen.

Boos
Van den Bosch werd boos en duwde onder meer tegen de camera van zijn plaatsgenoot. Die beelden zijn op internet gezet. Hornicek zei woensdag tegen Omroep Brabant dat hij net een nieuwe camera had aangeschaft en dat hij donderdag aangifte gaat doen van mishandeling. De videoblogger zegt dat hij niets met de doodsbedreiging te maken heeft.

Hornicek vindt het onbegrijpelijk dat hij is aangevallen door een bestuurder: "Wat heb ik die man misdaan? Ik word te kakken gezet als dorpsgek. Maar wie valt wie nu eigenlijk aan?"

Verschillende politici in Steenbergen suggereerden dat de wethouder beter kan vertrekken. Maar dat doet hij niet. "Ik heb de volledige steun van mijn collega's in het gemeentebestuur." De wethouder gaat de confrontatie met de raad aan. Die heeft de handschoen inmiddels opgenomen.

Uithangbord
Oppositiepartij PvdA haalde flink uit naar de wethouder en stelde dat deze moet opstappen. Dat vindt ook de Volkspartij. Coalitiepartij Gewoon Lokaal vroeg Van den Bosch of hij zich nog een goed uithangbord voor de gemeente vindt. Daarop luidt zijn antwoord volmondig: ja. "Mensen van buiten die de situatie niet kennen zullen een tegenstander zijn. Maar ik heb ook veel positieve reacties van Steenbergenaren. Men vindt wat ik gedaan heb over het algemeen een menselijke reactie die geen invloed heeft op mijn functioneren."

Verdachtmakingen
In de raadsvergadering werden nog meer beschuldigingen geuit aan het adres van de wethouder. De PvdA suggereerde dat Van den Bosch onder pseudoniem reacties zou geven op Facebook. Dat klopt niet volgens de wethouder. "Het past in het spoor van verdachtmakingen die door een bepaald raadslid worden gedaan. Als raadsleden zichzelf al willen bevuilen, draagt dat ook bij aan een slecht imago voor Steenbergen. Het doet mij veel verdriet."

Schuld
Ook werd gesuggereerd dat Van den Bosch een schuld heeft van anderhalf miljoen. "Dat klopt ook niet. Een financiële blogger constateert dit op basis van ingediende jaarrapporten van mijn eigen persoonlijke holding en van jaarrapporten van een bedrijf waar ik ooit mee verbonden was. Maar op mijn Linkedin account staat de waarheid, namelijk dat ik daar sinds eind 2013 weg ben."