Vrijuit na leveren softdrugs aan The Grass Company, OM verontwaardigd

DEN BOSCH - Een 52-jarige man uit Tilburg die softdrugs leverde aan twee coffeeshops van The Grass Company in Den Bosch, wordt niet bestraft. Het gerechtshof in Den Bosch paste donderdagochtend het rechterlijk pardon toe. Het Openbaar Ministerie heeft verontwaardigd gereageerd.
“De rechter treedt in deze kwestie buiten zijn domein.” Bij een rechterlijk pardon veroordeelt de rechter een verdachte zonder een straf op te leggen.

Tegen de 52-jarige Tilburger werden een boete van 50.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar geëist. Daar ging het gerechtshof dus niet in mee.

Ontspringt de dans
De uitspraak is opvallend, omdat ook in het hoger beroep de Tilburger schuldig is bevonden aan het in bezit hebben en het afleveren van softdrugs, om zo de twee coffeeshops van The Grass Company te bevoorraden.

Toch ontspringt de Tilburger de dans, omdat het hof van mening is dat een straf niet van toegevoegde waarde is. Dat heeft te maken met een aantal aspecten. Zo is het volgens het hof van belang dat The Grass Company binnen het Nederlandse softdrugsbeleid een maatschappelijke functie heeft gekregen.

'Transparant en in orde'
Daarnaast was de bedrijfsvoering van The Grass Company ‘transparant en in orde’. Bovendien was er volgens het hof geen sprake van straat- of groothandel en stond de voorraad van de verdachte gelijk aan de omzet van 2,5 dag.

De praktijken die aanleiding waren voor de rechtszaken, kwamen aan het licht bij een inval van de politie in een zogeheten stash. Vanuit deze locatie aan de Rietveldenweg in Den Bosch werden coffeeshops bevoorraad. Tijdens het onderzoek ter plaatse werd ruim 130.000 euro aan drugs in beslag genomen. Na de politieactie, in september 2011, moesten twee van die zaken in de stad, Pistache en Twins, een maand op slot.

Johan van Laarhoven
Justitie en The Grass Company, dat ook vestigingen heeft in Tilburg, zijn al jaren in een strijd met elkaar verwikkeld. Oprichter en voormalig directeur Johan van Laarhoven is deze week in Thailand  veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. De Tilburger stond voor de rechter vanwege het witwassen van miljoenen euro's die hij verdiende met de handel in softdrugs.
Meer over dit onderwerp:
the grass company drugs tilburg rechtszaken