'Niet bang zijn en staan voor onze waarden', Tilburg University-arabist reageert op aanslagen Parijs

TILBURG - Volgens arabist Jan Jaap de Ruiter van de Tilburg University was het een kwestie van tijd voordat de aanslagen zouden plaatsvinden, die Parijs vrijdagavond op hun kop zetten. "Volgens mij was dit allang bedacht en gepland en was het wachten op het signaal om tot actie over te gaan."
Bij de aanslagen kwamen zeker 129 mensen op het leven. Talloze mensen raakten gewond. De meeste slachtoffers vielen bij theater Bataclan aan de Boulevard Voltaire, waar de Californische rockband Eagles of Death Metal optrad.

Daarnaast waren er aanslagen bij restaurant Le Petit Cambodge, het Stade de France in Saint-Denis waar de nationale elftallen van Frankrijk en Duitsland tegen elkaar voetbalden, de Avenue de la République, de Boulevard Beaumarchais, de Rue de Charonne en op de Boulevard Voltaire.

'Buitengewoon agressieve verklaring'
De aanslag is inmiddels opgeëist door terreurorganisatie IS. De Ruiter las hun verklaring. "Daarin staat dat Frankrijk doel nummer één zal blijven van IS. En er wordt op curieuze wijze verwezen naar voetballers uit landen die 'kruisvaarder' zijn. Het staat bol van de bekende IS-terminologie. Het is een buitengewoon agressieve verklaring."

Volgens De Ruiter is Frankrijk doelwit omdat dat land actief meedoet aan de bombardementen in het Midden-Oosten. "Dit geldt ook voor de Amerikanen en de Britten, maar op de een of andere manier is Frankrijk doelwit nummer één. Waarschijnlijk omdat het makkelijker lijkt in Frankrijk jongeren te recruteren. Makkelijker dan in Nederland of Engeland. Ik zeg dit met enig voorbehoud, want jongeren recruteren kan in elk land. Maar de afstand tussen de samenleving en de banlieue, de buitenwijken van de grote Franse steden, is natuurlijk groot."

'Jihadi John'
De Ruiter houdt er rekening mee dat de IS-aanslagen een reactie zijn op de val van de Noord-Iraakse stad Sinjar en de dood van IS-beul 'Jihadi John' eerder op de dag.

"Misschien was dit het signaal waarop IS dacht: nu maken we onze slapende cellen wakker en slaan we toe. Het doel hiervan is terreur zaaien, zodat mensen ongerust worden. Zodat ze niet meer rustig over straat durven, maar altijd om zich heen kijken of er iets kan gebeuren. Het antwoord hierop is vooral: niet bang zijn. Blijven staan voor onze waarden van vrijheid van het woord en democratie en op geen enkele wijze concessies doen. Als we bang worden en uit angst gaan handelen, hebben ze nog meer hun zin."

De Ruiter hamert erop dat een land 'vroeger of later weer opveert'. Dan zou wat mij betreft de boodschap moeten zijn: dat we doorgaan met de waarden waar wij voor staan. Als je gaat buigen voor terroristen ben je nog verder van huis en hebben zij uiteindelijk gewonnen. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Het is een hele harde, felle strijd. Maar vooral een ideologische strijd welke manier van leven komt bovendrijven."

Grenscontroles opgeschaald
De grenscontroles in Nederland en de bewaking van Eindhoven Airport worden opgeschaald naar aanleiding van de bloederige terreuraanslagen in Frankrijk. Bovendien worden er zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen. Minister-president Mark Rutte raadt iedereen aan 'extra waakzaam te zijn'.