Michael van Gerwen wint voor de eerste keer Grand Slam of Darts: 'Deze ontbrak nog'

WOLVERHAMPTON - Michael van Gerwen heeft zondag de Grand Slam of Darts gewonnen. De 26-jarige darter uit Gemonde was in de finale te sterk voor Phil Taylor. Het was de laatste grote prijs die nog ontbrak op de erelijst van Van Gerwen. "Nu heb ik alle grote prijzen gewonnen", aldus Van Gerwen na de wedstrijd. "Dit is geweldig."
"Hier word ik heel blij van. Ik moet hier van genieten", vertelt Van Gerwen na de wedstrijd. "Deze prijs betekent heel veel me."

Ruim 140.000 euro voor Van Gerwen
'MVG' versloeg titelverdediger Phil Taylor zondagavond in de finale met 16-13. Dat leverde hem een winstpremie op van 100.000 pond, ruim 140.000 euro. Taylor moest zich tevreden stellen met de helft.

De Engelse favoriet (55) kwam met 7-3 voor, maar zag toen lijdzaam toe hoe zijn jonge rivaal, al enige tijd de aanvoerder van de wereldranglijst, vijf legs op rij pakte.

Van Gerwen bouwt voorsprong uit
Voor Van Gerwen was dat geen tijdelijke opleving. Hij verdedigde zijn voorsprong gedreven en kreeg geen last van zenuwen door het missen van wat dubbels. Taylor klampte tot 14-13 aan maar gaf toen al enige tijd tekenen van vermoeidheid en afnemend zelfvertrouwen. 'Mighty Mike' profiteerde koel en vulde de laatste lege plek op de lang lijst zeges die er toe doen in.


Goede indruk
Van Gerwen maakte, hoewel hij in de eindstrijd een iets minder gemiddelde haalde dan Taylor (100,94 tegen 102,53), over het hele toernooi de beste indruk. In de zes partijen op weg naar het duel om goud stond hij slechts zestien legs af.
Overtuigd halve finale gewonnen
In de halve finales was Michael van Gerwen veel te sterk voor de Engelsman Michael Smith: 16-6. De aanvoerder van de wereldranglijst besliste doe partij door de maximale score van 170 uit te gooien.

'Mighty Mike' stond in 2012 al in de finale van de Grand Slam, maar verloor toen van Raymond van Barneveld. Die verloor de halve finale van Phil Taylor.  

Finale tegen Phil Taylor
Taylor voorkwam dus een geheel Nederlandse eindstrijd. De Engelsman, al vele jaren het boegbeeld van de profbond PDC, was tegen Raymond van Barneveld iets minder dominant, maar stond afgezien van de beginfase steeds aan de goede kant van de score.

De Hagenaar bood behoorlijk partij, maar vormde uiteindelijk geen serieuze bedreiging voor de titelverdediger: 12-16. Van Barneveld hield aan de GSoD 35 mille over.