Beveiliging concerten en evenementen in Brabant aangescherpt: ‘Iedereen moet zich veilig voelen'

EINDHOVEN - De beveiliging bij de meeste concerten en evenementen in Brabant wordt komend weekend aangescherpt. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Aanleiding is de bloederige terreuraanslag tijdens het concert van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal in Parijs. Brabantse muziekliefhebbers moeten rekening houden met extra controles van jassen en tassen en met extra waakzaamheid.
Een overgroot aantal Brabantse poppodia en evenementenhallen controleert de bezoekers extra na het bloedbad in Le Bataclan. Ook enkele professionele voetbalclubs controleren uit voorzorg extra. Bezoekers moeten zich niet alleen kunnen legitimeren, ze kunnen ook gefouilleerd worden. Ook kunnen er extra controles op auto’s en tassen plaatsvinden.

Poppodium 013 in Tilburg, de grootste concertzaal in Brabant, roept bezoekers zelfs op een uur eerder te komen naar het optreden van de metalband Bring Me The Horizon, komende zaterdag. Zij worden extra gefouilleerd en gecontroleerd met een metaaldetector. Volgens een woordvoerder is het beter als de bezoekers hun jassen en tassen zoveel mogelijk proberen thuis te laten of in de auto.

ZIE OOK: Pas afgestudeerde Marie Lausch van Avans Hogeschool Breda omgekomen bij aanslagen Parijs

Controles bezoekers omhoog
Ook bij NAC Breda is er sprake van verscherpt toezicht. Bij sommige tribunes worden supporters al één op één gecontroleerd. Die controles gaat de club ook bij de andere tribunes opschalen. "Normaal gesproken wordt één op de vijf mensen daar gecontroleerd", zegt een woordvoerder. "Nu gaan we die controles opvoeren." Daar gaan de supporters van de Bredase voetbalclub niet veel last van hebben, verwacht NAC. De club speelt zaterdag tegen FC Den Bosch.

Ook Willem II in Tilburg neemt maatregelen. "Elke wedstrijd schieten we een soort confettikanon af. Dat doen we nu niet," vertelt een woordvoerster. Ook wordt er hoogstwaarschijnlijk meer gefouilleerd bij Willem II. De KNVB riep alle voetbalclubs in Nederland op om extra waakzaam te zijn en om supporters op het hart te drukken geen vuurwerk af te steken. “Het afsteken daarvan brengt sowieso risico's met zich mee, maar voor nu kan het ook associaties met de aanslagen veroorzaken'', aldus de Nederlandse voetbalbond.

Voetbalclub FC Oss speelt vrijdag tegen Go Ahead Eagles, maar vindt het niet nodig om extra te controleren. "En vuurwerk wordt eigenlijk nooit bij ons afgestoken", vertelt een woordvoerder.

ZIE OOK: Brabant komt samen om slachtoffers aanslagen Parijs te herdenken

Gezond verstand en sociale controle
Voetbalclubs, muziekpodia en pretparken willen ook een beroep doen op het gezonde verstand en sociale controle van de bezoeker. "Die is in de Efteling erg groot", zegt woordvoerder Koen Sanders. De Efteling neemt geen extra beveilingsmaatregelen de komende tijd. "We zijn alert, onze bezoekers zijn dat ook, we hebben geen signalen dat er dreiging is tegen de Efteling, dus komen er geen extra maatregelen."

Bij poppodium Mezz in Breda en de Effenaar in Eindhoven is wel sprake van extra controles. "We overwegen om extra beveiligers neer te zetten", vertelt een woordvoerder van Mezz. "De tassen worden in ieder geval gecontroleerd. We zijn een kleine club, maar we willen dat onze bezoekers zich veilig voelen." Ook bij de Effenaar wordt extra gecontroleerd. "Extra toezicht is verstandig." Donderdag heeft de Effenaar overleg met de politie en andere instanties over verscherpte maatregelen.

ZIE OOK: Indrukwekkende minuut stilte in heel Brabant voor slachtoffers van aanslagen in Parijs

Extra controle Speedfest en Brabanthallen
Op twee muziekfeesten in de Brabanthallen op vrijdag en zaterdag wordt ook verscherpt toezicht gehouden. "De tassen en de jassen van bezoekers worden gecontroleerd", vertelt een woordvoerder van Libéma. Bezoekers van de muziekfeesten wordt aangeraden iets eerder van huis weg te rijden. "Maar het is niet zo dat je urenlang moet wachten om binnen te komen."

Ook op Speedfest in het Klokgebouw in Eindhoven worden de bezoekers extra gecontroleerd. Organisator Mojo Concerts zegt dat de beveiliging is opgeschroefd. Speedfest is het festival waar de in Parijs getroffen band Eagles of Death Metal zou optreden. Dat optreden gaat niet door en er wordt geen nieuwe band gezocht. "De band is onvervangbaar", zo laat de organisatie weten. Initiatiefnemer Peter Pan Speedrock zal nu zelf gaan spelen, na een minuut stilte. "Samen met 5000 rock motherfuckers gaan we hard feesten om het leven te vieren en te omarmen."

ZIE OOK: Voormalig PSV-verdediger ‘Zanka’ ontsnapte aan de dood in Parijs: ‘Ik moest rennen voor mijn leven’Andere reacties
Theater Lievekamp Oss: “De vraag is of je een aanslag kunt voorkomen door alleen meer mannetjes neer te zetten en tassen te controleren. We zijn waakzaam en alert op verdachte situaties, maar gaan geen extra veiligheidsmaatregelen doorvoeren. We willen niet onnodig angst en paniek zaaien onder onze bezoekers.”

W2 Poppodium Den Bosch: “In overleg met de politie ziet W2  geen directe aanwijzingen voor een dreigende situatie in Den Bosch. Daarnaast willen wij als poppodium eventueel bestaande angst niet voeden door het nemen van geïntensiveerde veiligheidsmaatregelen. Liveconcerten geven ons het ultieme gevoel van vrijheid en plezier en dat moet vooral zo blijven."

Muziekgebouw Eindhoven: “We hebben de afgelopen dagen nauw contact met de politie en andere veiligheidsdiensten naar aanleiding van de vreselijke aanslagen in Parijs. We zijn daarom extra alert en waakzaam op verdachte situaties. Aan de andere kant willen we dat onze bezoekers zich niet angstig voelen en we willen ook geen paniek veroorzaken. Daarom gaan we bij de toegangsdeuren geen verscherpte controles invoeren. Dit doen we uiteraard wel als artiesten daar behoefte aan hebben.”

Evenementenbeleid
Burgemeester van Nuenen, Maarten Houben is ook betrokken bij de Veiligheidsregio. Bij een themadag is dinsdag onder meer gesproken over de veiligheid bij evenementen. "We hebben gesproken over hoe we in het opstellen van het evenementenbeleid rekening kunnen houden met terrorisme." Volgens Houben zijn mogelijke maatregelen het extra trainen van betrokkenen bij een evenement op alertheid en het herkennen van signalen. "In de komende veiligheidsplannen krijgt terrorisme uitdrukkelijk aandacht", aldus Houben.