Wedstrijd Duitsland - Nederland afgelast door concrete dreiging rond stadion in Hannover

HANNOVER - De oefeninterland tussen Duitsland en Nederland is dinsdagavond afgelast. Volgens de Duitse politie was er sprake van 'concrete dreiging' rond het stadion. Er zouden verdachte mensen zijn gezien. Het stadion en het gebied daaromheen werd meteen ontruimd.
De chef van de politie van Hannover, Volker Kluwe, repte over 'concreet gevaar voor heel Hannover', aldus de publieke omroep NRD dinsdagavond. "Er zijn serieus te nemen plannen geweest om iets tot ontploffing te brengen", aldus Kluwe in de NRD-uitzending Hallo Niedersachsen.

Evacuatie
Volgens Kluwe is de evacuatie van het voetbalstadion in Hannover zonder problemen verlopen. Hij riep de supporters op niet in grote groepen bij elkaar te staan in de stad.

De vondst van een verdacht pakketje leidde tot chaotische taferelen op de wegen rond het stadion, die een uur lang geblokkeerd waren. Het bleek te gaan om een valse bommelding.


Veel politie
Rond het stadion werd iedere auto door agenten met zaklampen doorzocht, voordat de laatste honderden meters naar het stadion mochten worden afgelegd.  

Bij de HDI Arena wemelde het van de politieagenten, die om de paar meter met machinepistolen voor hun borst stonden opgesteld.


Bezoekers van de wedstrijd werden vaak meerdere keren van top tot teen gefouilleerd voordat ze het stadion in mochten. Rond halfacht werden de al in het stadion aanwezige mensen geëvacueerd.

'Gelukkig niet gegaan'
Arold Arts uit Vortum-Mullem, bekend van het grote VORTUM-spandoek bij wedstrijden van Oranje, was niet in Hannover. “Ik ben niet gegaan, Hannover was iets te ver. Gelukkig maar, achteraf. Maar de 250 fanatieke supporters die er wel waren, ken ik allemaal. Het is heel vervelend voor hun.”

Arts schrok toen hij hoorde van de afgelasting door de concrete dreiging in Hannover. “Je denkt toch dat daar niets gebeurt. Het is erg voor alle supporters, maar het is goed dat ze het zekere voor het onzekere hebben genomen.”

Onzekerheid
Na de bloedige aanslagen van vrijdag in Parijs was het tot zondag onzeker of de oefeninterland tussen Nederland en Duitsland zou doorgaan. Duitsland oefende vrijdag in het Stade de France van Parijs tegen Frankrijk.

Een terrorist slaagde er niet in het stadion in te komen en blies daarna zijn bomgordel op. De spelers van de wereldkampioen konden na die vriendschappelijke interland het stadion niet uit en verlieten zaterdag een dag eerder dan gepland de hoofdstad van Frankrijk.

Maandagavond laat werd de vriendschappelijke interland tussen België en Spanje al afgelast. De Belgische autoriteiten konden niet garanderen dat bezoekers de wedstrijd veilig konden bezoeken. Ze vreesden een aanslag.

PSV'ers in selectie
Duitsland - Nederland had om kwart voor negen moeten beginnen. PSV'ers Luuk de Jong, Jeffrey Bruma, Jeroen Zoet en Jürgen Locadia waren opgeroepen voor de interland.