NTC Eindhoven-zwemmer 'te jong voor EK', Nyls Korstanje voldoet aan limiet maar bond LEN buigt niet

NIEUWEGEIN - Nyls Korstanje mag niet deelnemen aan het EK kortebaan in Israël. Dat duurt van 2 tot en met 6 december. De zwemmer van het NTC Eindhoven is met 16 jaar te jong om tijdens dit toernooi bij de senioren van start te gaan.

Uitvoerig overleg tussen de KNZB en de Europese zwembond LEN over de onduidelijke regelgeving met betrekking tot de leeftijdsgrens leverde geen positief resultaat op.


'Wijsheid is een ontbrekend begrip'
Korstanje zwom de 50 meter vrije slag tijdens het open Nederlands kampioenschap in Tilburg in een tijd van 22,18 seconden. Hij bleef daarmee onder de EK-limiettijd. Het EK is echter bedoeld voor zwemmers die uiterlijk in 1997 geboren zijn. Korstanje is geboren in 1999. Op basis van een wijziging in de regelgeving - die in de maak is - had Korstanje wel kunnen deelnemen, maar de LEN wil hem nu geen dispensatie verlenen. Ook niet na de verwarring die over de huidige reglementen ontstond na een publicatie op internet.

Technisch directeur Joop Alberda van de KNZB reageert teleurgesteld. "Het is erg dat de LEN niet in staat is om een regelgeving die per 1 januari 2016 ingaat een maand naar voren te halen. Wijsheid is een ontbrekend begrip in deze zaak."

Deel dit artikel: