Video

Xycarb uit Helmond is schuldig aan dood van twee werknemers, bedrijf moet 75.000 euro betalen

23 november 2015 om 15:12 • Aangepast 21 november 2020 om 14:35
nl
De leiding van Xycarb Ceramics uit Helmond is volgens de rechter schuldig aan de dood van twee werknemers. Het duo kwam in augustus vorig jaar om het leven bij een bedrijfsongeval. Xycarb moet 75.000 euro boete betalen. Het bedrijf heeft volgens de rechter 'onvoorzichtig, onachtzaam en onzorgvuldig gehandeld'.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

"Het bedrijf is ernstig tekort geschoten in de arbeidsomstandigheden", vond de rechter. De rechter legde in totaal een boete van 150.000 euro op. Hiervan is de helft voorwaardelijk. Dat betekent dat het chemische bedrijf die andere helft van 75.000 euro alleen moet betalen als het nog een keer in de fout gaat.

Wachten op privacy instellingen...

Gevaarlijke gas argonDe twee slachtoffers kwamen om het leven doordat in de reactor waar ze werkten, het gevaarlijke gas argon was vrijgekomen. Dit gas, gebrek aan zuurstof of een combinatie van die factoren heeft volgens onderzoek door justitie geleid tot de dood van Toon van der Loo (57) uit Veldhoven en Tonny Vissers (55) uit Nijmegen.
Het bedrijf beroept zich op de geldende veiligheidsvoorschriften, maar justitie vindt dat het bedrijf de werknemers onvoldoende gewaarschuwd heeft voor de gevaren van het argongas in de reactor. Bovendien hadden de mannen geen zuurstofmaskers en ook geen zuurstofmeters.
Veel nabestaanden bij zittingBij de inhoudelijke behandeling, twee weken geleden, waren veel nabestaanden aanwezig. Zowel de weduwe als de zoon van Toon van der Loo maakte gebruik van het spreekrecht.
Voor beiden was de opluchting groot toen ze in maart van dit jaar hoorden dat de slachtoffers niets te verwijten viel.
Eerdere eis van justitieTegen de directeur van het chemisch bedrijf werd twee weken geleden een boete van 180.000 euro geëist. Ook wilde justitie dat het bedrijf twee maanden volledig wordt stilgelegd als zo iets nog een keer gebeurt.
Daar gaat de rechtbank niet in mee, omdat er volgens de rechter al veel is veranderd op het gebied van veiligheid

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.