Geen asielzoekerscentrum in Steenbergen, wel ruimte voor 100 statushouders

STEENBERGEN - In Steenbergen komt geen asielzoekerscentrum. Wel zullen in Steenbergen maximaal honderd nieuwe vluchtelingen met een verblijfsstatus, zogenoemde statushouders, worden gehuisvest. Dat is woensdagavond besloten tijdens een raadsvergadering.
Het college had eerder voorgesteld tussen de 200 en 300 vluchtelingen op te vangen op meerdere locaties in de gemeente voor hooguit twee jaar. Maar dat voorstel werd weggestemd door zeventien van de achttien aanwezige raadsleden. Alleen één raadslid van de VVD stemde voor.

Het COA heeft nog geen verzoek gedaan voor huisvesting, de gemeente moet wel de mogelijkheden inventariseren. De raadszaal zat woensdagavond bomvol. Dat gold ook voor de publieke tribune. Buiten voor het gemeentehuis stond een klein groepje te demonstreren. De gemeente had voorzorgsmaatregelen genomen met dranghekken en politiebewaking.

Rustige bijeenkomst
Eind vorige maand verliep een vergadering over hun komst tumultueus. De informatiebijeenkomst in een sporthal werd toen overschreeuwd door woedende tegenstanders. Het werd een bewogen avond waar onder meer de landelijke politiek nadien schande van sprak.

De gemeente wilde woensdag een rustige bijeenkomst. “Roepen, schreeuwen of uitingen zoals spandoeken waren niet toegestaan. Aanwezigen die de vergadering wilden verstoren, zouden worden verwijderd”, aldus het gemeentebestuur.

'Ordinaire hetze tegen moslims en islam'
De avond verliep over het algemeen rustig. Volgens de Telegraaf werd een man buiten aangehouden omdat hij een bord bij zich droeg met beledigende teksten.

Raadsleden en tien insprekers kregen de tijd om hun zegje te doen.  Enkele sprekers namen afstand van de uit de handen gelopen bijeenkomst in oktober. “Het blijkt maar weer eens hoe dun het vliesje is van onze zogenoemde beschaving. Een ordinaire hetze tegen moslims en de islam. Om wat tegengas te geven sta ik hier”, zei een spreekster.

Sinds de uit de hand gelopen bijeenkomst in oktober, was de manier waarop in Steenbergen werd omgegaan met de kwestie rond de vluchtelingenopvang dagelijks landelijk in het nieuws. “We hebben een heftig proces doorlopen. Ik ben blij en trots dat de gemeenteraad tot deze vrijwel unanieme keuze is gekomen'', zei waarnemend burgemeester Joseph Vos.

'Steenbergen zwicht voor manipulatie'
Over de vele reacties, onder meer op Twitter, dat Steenbergen is gezwicht voor manipulatie en bedreiging en dat de hardste schreeuwers gelijk hebben gekregen, zei Vos. “Het is gevoelige materie en ik wil geen waarde-oordeel geven. De raadsleden hebben geluisterd naar de inwoners van onze gemeente, ook de meest felle reacties zijn gehoord.''

Een eerder ingediend verzoek van zo'n duizend inwoners om een referendum over opvang te houden zal volgens Vos binnen twee maanden door de gemeenteraad worden behandeld. Dan is Vos er niet meer bij. Vanaf maandag heeft Steenbergen de 53-jarige Ruud van den Belt als nieuwe burgemeester.