Hitsige Spaanse soldaat zorgt voor risico's op hartproblemen in Eindhovense families

27 november 2015 om 15:17
nl
Een Spaanse soldaat is de oorzaak van een zeldzame genetische afwijking bij Eindhovense families. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) verwekte deze soldaat een of meerdere kinderen in Eindhoven. Onderzoekers hebben dat uitgevogeld.
Profielfoto van Spierts Twan
Geschreven door
Spierts Twan

De soldaat, laten we ‘m voor het gemak Juan noemen, was tijdens de Tachtigjarige Oorlog gelegerd in Eindhoven. Behalve op het slagveld schoot de Spanjaard ook op andere plekken raak. Hij beleefde een of meerdere avonturen met een Brabantse schone.
Zeldzame genmutatieJuan had, zo blijkt 400 jaar later, een zeldzame genmutatie, die hij doorgaf aan zijn nakomelingen. Bij driekwart van de mensen leidt deze genmutatie tot een verdikking van de hartspier. Dat is vooral het geval als er ook nog andere risicofactoren spelen, zoals hoge bloeddruk.
Zo’n verdikte hartspier kan op termijn leiden tot hartproblemen. Het hart moet namelijk harder werken om bloed rond te pompen. Dat kan bij mensen op leeftijd kwalen veroorzaken als pijn op de borst, kortademigheid, benauwdheid, vermoeidheid en zelfs een hartstilstand.
Ook in Duitsland in SpanjeEn dat allemaal dus dankzij soldaat Juan, zo blijkt uit stamboomonderzoek. Ook in Duitsland en Spanje is een familie met dezelfde genmutatie gevonden. Het lijkt erop dat ook hier de ontrouwe Juan de bron is. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog lag het Spaanse leger namelijk ook gelegerd in Duitsland.
In totaal vijftien Nederlandse families werden voor het onderzoek op basis van DNA-kenmerken aan elkaar gekoppeld. De meeste families komen uit de regio Eindhoven, maar nakomelingen van Juan zijn in de loop van de tijd ook uitgezworven naar Maastricht, Amsterdam en Groningen.
Onderzoek niet altijd nodigDe onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Maastricht (UMC+) vinden het niet nodig om per se alle familieleden met de genmutatie op te roepen voor onderzoek. Familieleden die dat willen, kunnen wel getest worden.
Dankzij deze zeldzame hartafwijking leeft de schuinsmarcherende soldaat Juan anno 2015 nog steeds voort in Brabant. Maar of zijn verre familieleden daar nou zo blij mee zullen zijn...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.