Eigenaar BioSpares aangehouden na mestlek Nistelrode, OM is gehannes beu

NISTELRODE - De eigenaar van BioSpares in Nistelrode is vrijdagmiddag aangehouden door de politie. Dit naar aanleiding van een groot mestlek in het buitengebied van het dorp. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het bedrijf diezelfde dag gedwongen het tij te keren.
Woensdag lekte er honderd kubieke meter mest weg in de natuur. "Tegen deze lozingen of het voorkomen ervan zijn door het bedrijf tot nu toe geen maatregelen getroffen", zegt het OM in een persbericht. De eigenaar is na verhoor weer vrijgelaten.

Met de maatregel die nu van kracht is, dwingt het OM verandering af. BioSpares moet meteen stoppen met het lekken van mest, zo niet dan begaat het bedrijf een misdrijf.

LEES OOK: Honderden kubieke meters mest op straat in Nistelrode

BioSpares beging de afgelopen anderhalf jaar tenminste vijftien keer een overtreding, zoals het illegaal lozen van afval in het riool, een lekkend mestbassin en slecht onderhoud aan de installaties.

De provincie wil volgens het OM de omgevingsvergunning van het bedrijf intrekken omdat alle andere maatregelen de afgelopen anderhalf jaar niet hebben geholpen. Er lopen nog volop procedures tegen BioSpares. Over twee weken moet meer duidelijk worden of het bedrijf nog open mag blijven.