Tamponfoto Heleen van Royen geveild: Johan Vlemmix maakt 600 euro verlies

EINDHOVEN - De veelbesproken 'tamponfoto' van schrijfster Heleen van Royen heeft een nieuwe eigenaar. Online veilinghuis Catawiki heeft de foto, onderdeel van een grote veiling met de inventaris van Eindhovenaar Johan Vlemmix, vrijdagavond voor een bedrag van 1300 euro geveild.
Vlemmix kocht de befaamde foto in 2014 voor 1900 euro. Op de foto is de vagina van Heleen te zien met een bebloede tampon. De foto veroorzaakte behoorlijke ophef toen deze werd getoond in een uitzending van De Wereld Draait Door. Vlemmix gebruikte de foto tijdelijk voor zijn expositie Vulvarious.

Een jaar later besloot Vlemmix de foto samen met een groot deel van zijn bezittingen te verkopen. ''Ik wil een nieuwe start maken. Alles verkopen is een begin en vanuit daar ga ik kijken hoe het verder moet. Ik ben een aandachtsjunk, kick op publiciteit, maar het moet anders. Ik ga een nieuwe invulling geven aan mijn leven", maakte hij begin december bekend.

ZIE OOK: Johan Vlemmix koopt 'tamponfoto' van Heleen van Royen voor expositie 'Vulvarious' in Eindhoven

Krukje
Andere opvallende veilingstukken waren:
  • het pak dat Vlemmix droeg als starter tijdens het programma Te Land, Ter Zee en in de Lucht,
  • een krukje dat Vlemmix kreeg van het medium Jomanda,
  • twee levensgrote poppen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima,
  • auto's,
  • kunst,
  • antieke staatsieportretten
  • en diverse carnavalspakken.

In totaal bracht de veiling ruim 14.000 euro op, een stuk minder dan de gehoopte 50.000 euro. Volgens veilingmeester Ger van Oers van Catawiki was er vanuit zowel Nederland als België belangstelling voor de 'tamponfoto', die uiteindelijk door een Belg werd aangekocht.