Video

Drie Syrische vluchtelingen treden op en halen geld op voor Serious Request

16 december 2015 om 23:36
nl
Mazen Arafat, Nart Saheb Wojoukh en Ahmad Ashram vluchtten ieder apart uit Syrië. Muziek brengt ze nu in Nederland samen. Het drietal zit in het azc in Overloon en begon daar met een bandje. Als AMN geven ze huiskamerconcerten om geld op te halen voor Serious Request. En met succes, de ene na de andere boeking stroomt binnen.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Zodra de eerste gitaarklanken klinken in de woonkamer van de familie Wintjes in Boxmeer, wordt het publiek stil. Aandachtig luisteren ze naar de drie mannen die in de woonkamer muziek maken. De mensen in de huiskamer vinden het optreden prachtig.
"Het raakt me", vertelt een vrouw. "Behalve de mooie muziek die ze ten gehore brengen, zie ik ook de wereld van het vluchten en van de vluchtelingen die nu ook onderweg zijn."
Het beginMazen, Nart en Ahmad kenden elkaar niet toen ze nog in de Syrische hoofdstad Damascus woonden. In Nederland kwamen ze alledrie terecht in het azc Overloon. Daar kwamen ze erachter dat ze allemaal een passie hadden voor muziek.
Ahmad had zijn gitaar vanuit Syrië meegenomen en Nart en Mazen kregen instrumenten van Samen Stevensbeek. Zij organiseren activiteiten voor de vluchtelingen in het azc. Zo ook de Culturele dag. Hier trad het trio voor het eerst op. De band AMN was een feit.
Door muziek te maken 'vergeten' ze, volgens Ahmad, ook even alle ellende die ze mee hebben gemaakt. "Toen ik hier in het azc aankwam, ben ik gaan zitten en gitaar gaan spelen", vertelt Ahmad. "Na twee uur spelen was ik weer helemaal rustig."
Met de huiskamerconcerten zamelt AMN geld in voor Serious Request. De actie van 3FM haalt dit jaar geld op voor jongeren in conflictgebieden zoals Syrië. "Toen we hier over hoorden, wisten we dat we hier geld voor wilden ophalen", vertelt Nart. "Ik respecteer de mensen uit Nederland om het feit dat ze een actie houden als deze", vult Ahmad hem aan.  
Boekingen stromen binnen Vrijwilliger Henk Pouwels is de chauffeur van de drie vluchtelingen. Hij is vrijwilliger bij Samen Stevensbeek waarbij er samen met de bewoners van het AZC activiteiten worden gehouden. De muziek is ideaal voor deze drie mannen. “Nu hebben ze een mooie bezigheid, want normaal gesproken hebben ze niets te doen. Nu gaan ze muziek maken tot in de late uurtjes.”
Volgens Pouwels regent het boekingen. Niet alleen in de omgeving van Overloon. “Ze hebben al twee keer in Tilburg opgetreden. En dit is ondertussen alweer het derde huiskamerconcert. Er komen er nog een aantal aan rond de kerst.”
ToekomstdromenDe mannen genieten van de optredens. Ze durven stiekem al over de toekomst te dromen. Waar ze over een jaar hopen te staan? "Ik weet het niet, misschien hebben we dan wel onze eigen tour", antwoordt Nart, om vervolgens in lachen uit te barsten. "Hopelijk!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.