Leegloop van jongeren uit middelgrote steden: 'Dit is problematisch voor de economie'

OSS - Zo honkvast als Brabanders vroeger waren, zijn ze nu niet meer. Met name jongeren en jonge gezinnen zijn vaker bereid om te verhuizen. Dat merken middelgrote steden als Oss, Roosendaal en Oosterhout. Daar zien ze dat de groep werkenden voor een groot deel uit ouderen bestaat. Als jonge aanwas uitblijft, dreigt de beroepsbevolking enorm te krimpen, blijkt uit onderzoek van BrabantKennis.
Steden zijn booming. Ze bieden datgene wat jongeren in een middelgrote stad vaak missen: goed openbaar vervoer, uitgaangsgelegenheden, universiteiten, hogescholen en culturele instellingen.

Geen match
"Die middelgrote steden hebben comfortabele woonmilieu's, maar jongeren zijn op zoek naar iets anders. Ze willen in het centrum van een stad wonen", zegt onderzoeker Joks Janssen van BrabantKennis. Vraag en aanbod sluiten niet goed op elkaar aan. Dat is ook de reden waarom jongeren na het afstuderen in hun studiestad blijven wonen en niet terugkeren naar de geboortegrond.

Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de economie. "Jongeren hebben de toekomst. Ze zorgen voor dynamiek, richten bedrijfjes op en stichten een gezin. Dat zorgt voor groei. Maar blijft die groei uit, dan heb je op den duur een probleem", aldus Janssen.

Terugkeer
In Oss merken ze dat al. Volgens wethouder Gé Wagemakers zal er nooit een universiteit of hogeschool in Oss komen. Die stad moet jongeren en jonge gezinnen dus met iets anders zien te lokken. Met een stageplek bijvoorbeeld. "Dan hopen we dat ze uiteindelijk in Oss werk vinden en hier blijven."

Middelgrote steden moeten zich volgens gebiedsontwikkelaar BPD vooral focussen. "Maak geen duizend plannen tegelijk, maar houd de focus", zegt Carl Smeets. "Concurreren moet je vooral doen op prijs. Met betaalbaarheid win je het van de grote stad."