‘Dit mag nooit normaal worden’, oud-burgemeester Fons Jacobs over doodsbedreigingen azc Geldermalsen

HELMOND - Het bedreigen van burgemeesters, raadsleden en andere mensen die een publieke functie vervullen in de samenleving mag nooit normaal worden. Dat zegt Fons Jacobs, oud-burgemeester van de gemeente Helmond, in reactie op de doodsbedreigingen die SGP-fractievoorzitter Lourens van Bruchem uit Geldermalsen deze week ontving.
Jacobs moest in 2010, toen hij burgemeester van Helmond was, enkele maanden onderduiken in het buitenland vanwege ernstige doodsbedreigingen. Op Radio 1 blikt Jacobs terug op een ‘verschrikkelijke periode’ waarin hij en zijn familie in een ‘volstrekt andere wereld’ terechtkwamen.

Extern bureau
“Het is belangrijk dat we ons met z’n allen wapenen tegen dit soort bedreigingen. Het mag en kan niet zo zijn dat dit op een gegeven moment als normaal gezien gaat worden.” De oud-burgemeester van de gemeente Helmond wil zijn nare ervaringen nu omzetten in iets goeds.

“Ik ben bezig met een extern bureau om een model te ontwikkelen die het mogelijk maakt ons beter te wapenen tegen dit soort zaken waar ik slachtoffer van ben geweest”, zo licht Jacobs toe op de radio.

ZIE OOK: Van dreigbrief tot kettingzaag: Brabantse wethouders en burgemeesters vaker slachtoffer bedreiging

'Ik kan het niet afsluiten'
De oud-burgemeester van Helmond geeft aan nog altijd last te hebben van de bedreigingen. “Ik ben nog steeds in contact met justitie en de politie. Ik kan dit hoofdstuk maar niet afsluiten. Ik deel mijn verhaal omdat het voor mij makkelijker maakt om hier afscheid van te nemen. Hopelijk krijg ik ooit te horen wie mij bedreigd heeft en vooral waarom.”

Naast SGP-voorzitter Van Bruchem is ook burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen bedreigd om de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. Het Openbaar Ministerie gaat de zaak onderzoeken. "Dit soort dingen ondermijnen de rechtstaat', aldus de woordvoerster. Een woordvoerder van de burgemeester wilde niets zeggen over de zaak, behalve dat de burgemeester aangifte zal doen.

ZIE OOK: Begrip in Helmond voor oud- burgemeester Jacobs: 'Impact is enorm als je bedreigd wordt’

Rellen in Geldermalsen
Het gemeentebestuur wil een azc voor 1500 asielzoekers in de gemeente. Tijdens een raadsvergadering over dat onderwerp braken rellen uit. De ME voerde charges uit. Ook werden waarschuwingsschoten gelost. Honderden betogers hadden zich bij het gemeentehuis verzameld. De ME werd bekogeld met flessen, stenen en vuurwerk.