Hoogleraar: gemeenten verkeerd bezig met besluiten vluchtelingenopvang

EINDHOVEN - Gemeenten die zonder overleg met hun inwoners besluiten om vluchtelingen op te vangen, zijn verkeerd bezig. Dat zegt de Tilburgse emeritus-hoogleraar Anton van Kalmthout in het radioprogramma Alles Mag op Zaterdag.
Volgens hem werk je agressie zoals eerder deze week in Geldermalsen in de hand door niet genoeg naar de eigen burgers te luisteren.

Loon op Zand
Afgelopen week maakte de gemeente Loon op Zand bekend dat in Kaatsheuvel tot 1 april 1200 vluchtelingen worden opgevangen in vakantiepark Droomgaard. Inwoners werden daar per brief over op de hoogte gesteld.

ZIE OOK: 1200 Vluchtelingen naar vakantiepark Droomgaard in Kaatsheuvel
"Ik verbaas me er soms over hoe gemeenten met burgers omgaan", zegt Van Kalmthout. "Als mensen het gevoel hebben dat er over hen heen wordt gelopen, dat ze er niet bij betrokken worden terwijl het wel hun leven en hun leefomgeving raakt, dan ben je als gemeentebestuur echt op een heel verkeerde manier bezig. Dan roep je krachten op, ook krachten van buiten je eigen stad, die daar wel gedonder over willen maken."

Het argument dat er geen tijd is voor uitgebreid overleg omdat in deze tijden van crisis snel gehandeld moet worden, gaat volgens hem niet op. "Een paar weken nemen om te overleggen kan wel."

Onmenselijk
Van Kalmthout is expert op het gebied van straf- en vreemdelingenrecht. De afgelopen maanden reisde hij voor een commissie van de Europese Unie letterlijk langs de grenzen van Europa, om te zien wat de leefomstandigheden zijn van vluchtelingen.

Vooral in Turkije gaat het slecht. Daar leven zo'n twee miljoen vluchtelingen volgens hem onder onmenselijke omstandigheden. Nederland doet het beter, maar de noodopvang is gebrekkig. Dat is volgens Van Kalmthout nu nog begrijpelijk. "Maar het argument dat het komt omdat dit een noodsituatie is, kun je niet heel lang blijven volhouden."