Ontsnapt aan moordaanslag met mitrailleur in Boekel, boer leeft in doodsangst: ‘Wegwezen, dacht ik’

BOEKEL - Vijf maanden na een aanslag op zijn leven slaapt een varkenshouder uit Boekel nog altijd met één oog open. De boer kwam oog in oog te staan met een man die hem met een mitrailleur wilde doorzeven. Als door een wonder ontkwam de boer aan een kogelregen. “Ik dacht maar aan één ding: wegwezen, zo snel als ik kan”, vertelt de boer in het Omroep Brabant-programma Bureau Brabant.
Zaterdag 15 augustus. In een loods aan het bedrijventerrein op de Molenakker is de boer onbekommerd aan het werk. Het is een normale werkdag waarop niets opvallends gebeurt. Als zijn vrouw belt, rondt hij zijn laatste klusje af en keert terug naar huis.

Rent voor zijn leven
Als de varkenshouder met zijn auto richting de poort rijdt, ziet hij een rode scooter staan. Deze heeft hij eerder op de dag al gezien. Naast de scooter staat een jongeman, die op een gegeven moment op de boer afloopt. “Hij vroeg of ik een kabel had voor zijn scooter. Die had ik niet, maar ik was bereid om hem te helpen”, vertelt de boer in het programma.

Nietsvermoedend loopt de varkenshouder mee met de man, als op dat moment het onvoorstelbare gebeurt. De onbekende pakt een mitrailleur uit zijn scooter en richt die op zijn doelwit. Van de schrik valt de varkenshouder achterover. Hij staat op en rent voor zijn leven.

'Ik rende een maïsveld in'
Op dat moment blijft de schutter zijn mitrailleur doorladen, maar gek genoeg blijft deze weigeren. Zijn doelwit: “Ik ben achter mijn auto gaan schuilen. Toen ik mijn kans zag, sprong ik over een sloot en rende een maïsveld in. Ik belde de politie nadat ik de schutter op zijn scooter hoorde wegrijden.”

De politie was er snel bij om het slachtoffer op te vangen. De schutter werd niet meer teruggevonden, maar hij is wel even verderop op bewakingsbeelden vastgelegd. Deze zijn in Bureau Brabant te zien. Er is ook een compositietekening gemaakt. De politie hoopt dat de uitzending de gouden tip oplevert. Tot nu toe wil of kan ze niets zeggen over de vorderingen van het onderzoek. Volgens buurtbewoners wordt sinds de mislukte aanslag wekelijks een aantal keren gesurveilleerd in de omgeving van het huis van de man in Boekel. De politie wil dit niet bevestigen. Ook gaat ze niet in op de vraag in welke hoek ze de dader zoekt: het kan bij wijze van spreken nog alle kanten op.
;

'Het is onbeschrijflijk'
Met de varkenshouder gaat het – zo’n vijf maanden na de moordaanslag – naar omstandigheden goed. “Het gaat beter, maar de angst voor herhaling blijft. Het is onbeschrijflijk.”