'Vechten dan!', geweldsfilmpjes een trend in Brabant: zeker 9 vechtpartijen gefilmd in 2015

EINDHOVEN - Filmpjes waarop vechtpartijen tussen jongeren onderling ‘voor de lol’ gefilmd en online gezet worden bleken dit jaar een heuse trend. Bij Omroep Brabant kwamen zeker negen filmpjes binnen waarop duidelijk te zien was hoe een of meerdere jongeren werden mishandeld. Een overzicht.
Jongen (14) schopt medescholier Dr. Knippenbergcollege Helmond
"Dit kan echt niet door de beugel." Zo reageerde de schoolleiding van het Dr. Knippenbergcollege in Helmond op de gefilmde mishandeling van een scholier. Op de beelden is te zien hoe het slachtoffer door een 14-jarige jongen wordt geschopt en geslagen. Na de vechtpartij moest de dader zich meteen verantwoorden bij de directie, waarna hij van school werd gestuurd. Niet veel later circuleerde het filmpje op internet, waaronder op Dumpert. De maker van het filmpje werd door de directie geschorst.

 
'Doe eens normaal!', jongeman grijpt in bij vechtpartij in Oss
Een jongeman uit Oss greep heldhaftig in toen hij van een afstand iemand bont en blauw geslagen zag worden bij het Golfbad. Dat was duidelijk te zien op een filmpje dat iemand van de vechtpartij maakte. Het slachtoffer werd in elkaar gebeukt door meerdere scholieren van het Maasland College. Als de heldhaftige passant ernaartoe loopt en 'doe eens normaal!' schreeuwt, druipt de groep af.
 
Daags na de vechtpartij meldden de daders zich op het politiebureau. De directie van het Maasland College legde hen een passende straf op.
 
Vechtpartij Onze Lieve Vrouwelyceum Breda gefilmd
Ze stonden elkaar in de weg bij de kluisjes. Dat was de aanleiding voor een forse vechtpartij tussen drie leerlingen op het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda. Op de beelden is goed te zien hoe andere scholieren ingrijpen en de vechtersbazen uit elkaar drijven. De betrokken jongens werden niet geschorst, wel moesten ze nablijven en werden hun ouders ingeschakeld.
 
Helmonders slaan erop los bij achtbaan in Walibi Holland
Het zal je maar gebeuren: sta je rustig in de rij te wachten voor een attractie, breekt er een massale vechtpartij uit. Dat gebeurde tijdens de populaire ‘Halloween Fright Nights’ in Walibi Holland, waarbij drie Helmonders betrokken waren. In het station van de El Condor ging het er heftig aan toe; iemand zwaaide zelfs met een enorme ijzeren staaf.
 
Het meisje Julia en haar broertje stonden vlak achter de twee groepen toen de situatie uit de hand liep. "We waren erg bang. Mensen sprongen schreeuwend over muurtjes, duwden elkaar weg en vielen over elkaar heen. De beveiligers hadden geen schijn van kans."

 
‘Blijf van mijn zusje af!’, Tilburgse jongen onderbreekt ‘bitchfight’
"Geef een kopstoot!" "Waar wachten jullie nog op?" "Verder, verder!" Twee tienermeiden werden op straat in Tilburg zo opgejut door filmende jongeren dat de vechtpartij tussen de twee maar niet ophield. Op de beelden is te zien hoe twee tienermeiden met elkaar op de vuist gaan.
 
Een voorbijganger probeert de boel te sussen, maar wordt tegengewerkt door de broer van een van de vechtende meisjes. “Blijf van mijn zusje af”, roept hij als hij dreigend op de man af loopt. Het Openbaar Ministerie gaat deze jongen en twee meisjes strafrechtelijk vervolgen voor de vechtpartij.

 
'Bitchfight' op vmbo-school Steenspil in Halsteren
"Meidenruzies zijn van alle tijden, maar deze manier van doen is wel heel heftig." Schooldirecteur April van Loenen drukte zich nog zacht uit over de vechtpartij op zijn school De Steenpil in Halsteren. Eén meisje werd zo hard geslagen dat ze even buiten bewustzijn raakte.
 
Ook deze vechtpartij werd door toejuichende jongeren vastgelegd. De beelden werden enkele honderdduizenden keren bekeken. "Dat anderen het gewoon staan te filmen en rondsturen. Dat getuigt allemaal van weinig respect", zo liet de schooldirecteur weten.

 
Meisje (13) uit Helmond meerdere malen in gezicht geslagen
Zo hard geslagen worden dat je niet meer naar school durft. Het overkwam een 13-jarig meisje uit Helmond. Zij werd ten aanzien van filmende jongeren in elkaar geslagen door twee 14-jarige meisjes. Volgens de moeder van het slachtoffer was het niet de eerste keer dat haar dochter belaagd werd door het tweetal.
 
Door de aandacht voor het filmpje hoopt de moeder dat zulke mishandelingen niet meer plaats zullen vinden in de toekomst. Drie verdachten werden opgepakt.

 
Leerling breekt kaak bij vechtpartij op Strabrecht College Geldrop
In Geldrop werd dit jaar veruit de heftigste vechtpartij op video vastgelegd. Maar liefst vijf jongens sloegen op het Geldropse Strabrecht College in op een leeftijdsgenoot. Het slachtoffer werd zo ernstig toegetakeld dat hij er een hoofdwond en een gebroken kaak aan overhield. Voor de ernstige mishandeling werden alle vijf de daders opgepakt. Vier van hen werden van school gestuurd.
 
Later bleek dat de jongens buiten de poort van de school op het slachtoffer stonden te wachten. Uit angst voor klappen bleef het slachtoffer in de school. De vechtersbazen zijn vervolgens zelf de school ingegaan en sloegen de jongen daar in elkaar.

 
Fikse vechtpartij in restaurant: man (30) uit Waalre mishandeld
Bij een massale vechtpartij in een restaurant buiten de provinciegrenzen raakte een man uit de gemeente Waalre gewond. Hij kwam tussenbeide bij een ruzie tussen twee kinderen. Toen de man weer aan tafel zat, verscheen er een grote groep personen en werd hij geslagen. De man die erop los sloeg, is na de mishandeling meteen weggestuurd. "Hij mag heel ver weg blijven", aldus de restauranteigenaar.