Top 2000 met Guus Meeuwis, Doe Maar en Armand begonnen: minister Bussemaker geeft startschot

HILVERSUM - In het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum heeft minister Jet Bussemaker (Cultuur) vrijdag kort na 9 uur het startschot gegeven voor de Top 2000, waarmee NPO Radio 2 traditioneel het jaar uitluidt. Ze startte de eerste plaat, Bohemian Like You van de Dandy Warhols, die op nummer 2000 staat - door Bussemaker abusievelijk de nummer 200 genoemd.
Zoals elk jaar is Brabant flink vertegenwoordigd in de lijst. Onder meer Guus Meeuwis, Doe Maar, Krezip, Peter Koelewijn, Gers Pardoel en Armand staan erin. De Eindhovense protestzanger Armand was met zijn hit ‘Ben ik te min’ de op één na grootste stijger in de Top 2000.

ZIE OOK: Eindhoven gaat voor Stairway to Heaven in Top 2000, Guus Meeuwis Brabantse hofleverancier

'Supergaaf'
Minister Bussemaker zei het ‘supergaaf’ te vinden om bij het begin van de Top 2000 te zijn. Als het aan haar lag, zou ook het nummer You Can Go Your Own Way van Fleetwood Mac in de lijst staan. “Dat gaf mij ooit de woorden om te stoppen met een relatie. De liefde was op. Ik fietste naar mijn vriendje toe en heb gezegd: we moeten onze eigen weg gaan'', aldus een openhartige minister.

Het is de zeventiende keer dat de Top 2000 wordt uitgezonden. Gerard Ekdom maakt zijn debuut als een van de presentatoren van de lijst. Hij maakte eerder dit jaar de overstap van 3FM naar Radio 2. Hans Schiffers maakt voor het eerst geen deel uit van het presentatieteam. Hij had in de nacht kunnen presenteren maar bedankte daarvoor.

'Mag ik dan bij jou'
De Top 2000 eindigt op oudejaarsavond met de nummer één van dit jaar, Imagine van John Lennon. Het nummer steeg naar de eerste plaats na oproepen op sociale media. Mensen vonden na de aanslagen in Parijs dat het vredespleidooi van de ex-Beatle een eerste plaats verdiende.

Een andere opmerkelijke stijger in de lijst is Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij, dat opklom van 19 naar 4. Het nummer was nooit een grote hit, maar is uitgegroeid tot een klassieker bij begrafenissen en andere gelegenheden waar troost gewenst is.