'Natuurlijk word ik coach in Amerika!', Sam Jones over carrière na SPM Shoeters Den Bosch

DEN BOSCH - SPM Shoeters hoofdcoach Sam Jones keek in het Omroep Brabant-programma Sportlunch tevreden terug en vooruit. “2015 kon eigenlijk niet beter, het was een heel goed jaar.” Ook mijmerde de coach over wat er eventueel na SPM Shoeters voor hem in het verschiet ligt.
SPM Shoeters kende een uitstekend 2015. De basketballers uit Den Bosch werden kampioen van Nederland en deden Europees van zich spreken. Over het kalenderjaar 2015 is SPM ook de best presterende basketbalploeg van Nederland. “Het kan eigenlijk niet beter, het was een heel goed jaar", stelt Sam Jones.

Opvallend veel nederlagen
In november kende zijn ploeg een sportief mindere periode wat opvallend veel nederlagen opleverde en ook in Europees verband pijn deed. Toch is dat iets wat er volgens Jones bijhoort. “Je moet slechte tijden hebben, om goede tijden te krijgen. Wij weten precies waar we mee bezig zijn.”

Jones werd 37 jaar geleden geboren in Chicago (VS), ging later in Den Bosch spelen, deed een inburgeringsexamen en speelde daarna ook nog voor Oranje. Als rechterhand van bondscoach Toon van Helfteren was Sam Jones in september ook actief op het Europees kampioenschap.

'Daar wil je altijd bij zijn'
“Als je dat niveau een keer hebt meegemaakt, dan wil je daar altijd bij zijn. Komende zomer ben ik  daarom weer betrokken bij de kwalificatie voor het volgende EK.” Wat er daarna gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Het contract van Jones in Den Bosch loopt af. Hoofdsponsor SPM Shoes & Boots stopt. Amerika is voor basketballers het ‘beloofde land’. Toch zijn maar heel weinig coaches hem voorgegaan die overstap van Nederland naar Amerika hebben gemaakt.

Coach in Amerika
“Ik ben half Amerikaan, half Nederlander. Met mijn Nederlandse vrouw heb ik drie kinderen, ik wil dat ze beide culturen leren kennen. Natuurlijk word ik ooit coach in Amerika, als ik klaar ben ik Europa.”

Of dat in 2016 al is? “Je weet het maar nooit, eerst worden we hopelijk weer kampioen.”
Meer over dit onderwerp:
spm shoeters sam jones basketbal den bosch