Mohamed legt uit: hoe werkt bidden in de openbare ruimte?

DONGEN - Bilal Salam uit Tilburg heeft woensdagochtend aangifte gedaan tegen speelboerderij Pukkemuk in Dongen. Zijn familie werd er aangesproken omdat ze in een hoekje zaten te bidden. Mohamed Amezian uit Roosendaal is thuis in de islam. Hij is politicus en ook betrokken bij moskee├źn in West-Brabant. Voor Omroep Brabant beantwoordt hij vragen over bidgewoonten van moslims.
Moeten moslims op gezette tijden bidden?
Het moet als daar gelegenheid voor is. Het liefst in de moskee, als dat niet kan thuis. Er zijn echter altijd omstandigheden waarin je je gebed uit mag stellen. Bijvoorbeeld als de plek of het tijdstip niet geschikt zijn. Je moet het gebed later wel weer inhalen als het weer kan.

ZIE OOK: ‘Doe die sluiers af, jullie zijn te extreem!’

Was de kinderboerderij in dit geval een geschikte plaats om te bidden?
Ik kom tot de conclusie dat het verhaal voor mij niet duidelijk genoeg is, ik kan daar geen mening over hebben. Voor mij persoonlijk: als mijn gebed anderen irriteert of een verkeerd beeld schetst over moslims dan stel ik het uit.

ZIE OOK: ‘Kinderen waren bang’, eigenaar Pukkemuk voelt zich slachtoffer

Is er vooraf gevraagd of er gebeden mag worden?
De eerste stap is dat je naar de eigenaar gaat en vraagt of hij een geschikte ruimte heeft om te bidden. Of deze mensen dat hebben gedaan, weet ik niet. Daar lijkt het niet op.

Wij als moslims moeten zorgen dat medemensen geen vreemd beeld van ons krijgen. Een kinderboerderij lijkt mij dus geen geschikte plek om gezamenlijk te gaan bidden.