‘Nog nooit zoiets slechts gezien’, privérechercheurs kraken ‘amateuristische’ ontvoering in Breda af

BREDA - De ontvoerders van Gino Heeren (18) en Rien de Koning (42) gingen zéér amateuristisch te werk en worden waarschijnlijk deze week nog gepakt. Dat zeggen diverse privérechercheurs onafhankelijk van elkaar tegen Omroep Brabant. “Ik heb in mijn carrière nog nooit zoiets slechts en belachelijks gezien. Wat een lachertje”, grijnst privédetective Ben Zuidema, als hij de ontvoeringsbeelden op Omroep Brabant bekijkt.
Gino Heeren en Rien de Koning werden een uur na de jaarwisseling in het buitengebied van Ulicoten gevonden. Het tweetal werd afgelopen dinsdag ontvoerd bij een autogarage aan de Aardenhoek in Breda.

'Zij zijn in opleiding'
Het kan niet anders of de daders hebben bij die ontvoering de omgeving vooraf niet verkend, zegt privérechercheur Bos. “Dat zie je aan alles. Hoe ze lopen, hoe ze het busje wegzetten, hoe ze totaal niet omkijken naar de camera’s die er hangen. Een beetje professionele dief zorgt ervoor dat alle bewakingsbeelden onklaar worden gemaakt. Deze jongens zijn duidelijk nog in opleiding”, zegt de detective van het Eindhovense recherchebureau Condor.

Een rechercheur van het Mierlose bureau Invisible bekrachtigt dat het hier allerminst om professionele criminelen gaat. “Dit zijn overduidelijk amateurs. Al is er overduidelijk meer aan de hand dan er nu bekend is. Gino en Rien hebben niet zomaar weten te ontsnappen.”

ZIE OOK: 'Het is wachten op de volgende overval, ontvoering of afpersing in politieblauw'

'Alles fout gegaan'
Volgens Zuidema is het veelzeggend dat de slachtoffers na drie dagen hebben weten te ontkomen. “Ik vermoed dat deze idiote ontvoerders in de stress zijn geschoten van alle aandacht in de media. Zij letten even niet goed op en poef: weg zijn ze. Maar dan nog: je maakt ze toch vast aan een ketting als je zeker niet wilt dat ze ontsnappen?”

Niet alleen in de loods, maar ook bij het garagebedrijf is werkelijk alles fout gegaan, zegt Zuidema. “Het begint al hoe ze het arrestatiebusje wegzetten. Ze parkeren het busje niet in de vluchtrichting, maar naar de verkeerde kant, waardoor ze tijdens het vluchten nog moeten omkeren. Daarnaast dekt de chauffeur zijn gezicht niet af en dragen de ontvoerders niet eens dezelfde kledij. Echt, ze moeten zich de ogen uit hun kop schamen. Ervaren ontvoerders doen dit héél anders.”

ZIE OOK: Garagehouder René de Koning ontsnapte nipt aan ontvoering Breda

'Ernstig tekort geschoten'
Achter die woorden schaart een detective van Groeneveld Recherchebureau zich. “Ze hebben alleen goed nagedacht over dat arrestatiebusje en die politie-uniformen, maar aan de rest niet echt. Vooral in die loods zijn ze ernstig tekort geschoten. Daar is iets gruwelijks misgegaan. En gelukkig maar!”

Een Limburgse privédetective, die liever anoniem wil blijven, denkt dat Gino en Rien helemaal niet zijn ontsnapt, maar zijn vrijgelaten. “Ik weet bijna zeker dat de opa van die jongen gewoon het losgeld heeft betaald. En dat ze uit vrees voor hun eigen leven zeggen dat ze zelf zijn ontkomen. Hoe dan ook zal het niet lang duren dat de daders worden gevonden en lang achter slot en grendel verdwijnen.”

ZIE OOK: Ontvoerde Rien de Koning heeft trauma en krijgt deskundige hulp: ‘Hij en Gino zijn slecht behandeld'

Die verwachting heeft privérechercheur Zuidema ook. “Het Brabantse politiekorps is een zeer talentvolle club. Daar werken vakmannen, die kunnen die kippendieven heus wel opsporen.”


Lees meer over de bizarre ontvoering van Gino Heeren en Rien de Koning op onze themapagina: omroepbrabant.nl/ontvoeringbreda