Van lijkroof op soldaat tot vliegtuigbommen in Heesch: Brabants archief doet boekje open

4 januari 2016 om 11:42
nl
De oprichting van een jeugdwerkkamp, een lijkroof, een dodelijk verkeersongeval en een vliegtuigbom. Het zijn vier opvallende documenten die onlangs openbaar zijn gemaakt door het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Het BHIC draagt zorg voor archiefstukken van de overheid en particulieren. Deze hebben, toen ze opgesteld werden, meegekregen dat ze pas na een bepaalde datum openbaar mochten worden gemaakt.
Voor de stukken met een beperking van 75 jaar valt nu het jaar 1940 vrij, wat er voor zorgt dat er een interessant inkijkje in het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog in Brabant ontstaat.
Lijkroof: Op 12 mei 1940 moest een jonge boer uit Veghel voorkomen wegens het plegen van lijkroof op een omgekomen soldaat. Hoe het met hem afloopt is te lezen in de stukken van het Gerechtshof in Den Bosch
Bommen op Heesch: Veldwachter Belterman beschrijft op 10 juni 1940 een heftige gebeurtenis voor Heesch: de veldwachter moest zich naar de woning van weduwe Broeksteeg spoeden omdat een bom haar huis had verwoest. Daarnaast lag er nog een onontplofte bom.
Dodelijk ongeval: Uit het rapport van diezelfde veldwachter Belterman: op 5 april 1940 wordt een bestelbusje op de spoorwegovergang in Heesch gegrepen door een trein. Zowel chauffeur als bijrijder komen om het leven.
Jeugdwerkkamp: Uit het privé-archief van de vooraanstaande Brabantse familie Van de Mortel - De La Court komen stukken vrij over de oprichting van jeugdwerkkamp De Witte Bergen, op het landgoed van de heer J. Van de Mortel. Eind 1939 werd dit kamp door het ministerie van Defensie in beslag genomen voor militaire doeleinden.
Buiten deze toch wel erg opvallende verhalen zijn er nog tientallen stukken vrijgekomen. Zoals stukken over reclamefilmpjes van Hero Nederland, maar ook politierapporten uit Oss, notulen van de EHBO-vereniging in Veghel en een inschrijvingsregister van opgenomen jongens op de tuchtschool in Breda.
Mocht je nou zelf willen kijken wat er te vinden is in het archief: Hier vind je het overzicht van archiefstukken op het BHIC die per 1 januari 2016 openbaar zijn geworden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.