Maaike Widdershoven uit Oss speelt vrouw Willem Ruis in show over zijn leven

OSS - Musicalactrice Maaike Widdershoven uit Oss heeft dit seizoen een bijzondere rol te pakken. Ze speelt de vrouw van Willem Ruis in een musical over zijn leven. Die musical is dit seizoen in allerlei theaters in Brabant te zien. Het is het verhaal over de opkomst van de legendarische showmaster in de jaren zeventig en zijn ondergang in de jaren tachtig. En zijn vrouw speelde daarin de sleutelrol.

Het verhaal van Willem Ruis spreekt bijna dertig jaar na zijn dood nog steeds tot de verbeelding. Hij schitterde in de spotlights en zijn vrouw kwam haar huis nauwelijks uit. En dat zorgde voor een kat-en-muisspel met journalisten. Roddelblad Privé had koppen als: 'Dit is de vrouw die Willem Ruis voor buitenwereld verborgen houdt'.

Vechtscheiding
Willems vrouw Ineke hield dat leven niet vol en ze werd verliefd op iemand anders: de regisseur van de Willem Ruis Lotto Show. Het stel ging uit elkaar. Dat werd een harde vechtscheiding. En dat zorgde dan weer voor koppen als: 'Willem Ruis dreigt in proces: Mijn ex-vrouw eruit bij VARA of ik stop Sterrenshow'.

Ruis kon het niet verkroppen, dat zijn vrouw hem verliet. Hij stortte zich helemaal op zijn werk er verwaarloosde zichzelf. Hij stierf aan een hartaanval op vakantie in Spanje in 1986, 41 jaar oud.

Onvermijdelijke dood
Maaike Widdershoven herinnert zich Willem Ruis nog goed: "Ik was 17 toen hij stierf dus ik heb aardig wat meegekregen. Ik vond de Lotto Show en Vijf tegen Vijf fantastisch. Voor mij was hij een levendige spring-in-het-veld die niet kapot kon. Dus op het moment dat hij stierf, wij waren op vakantie toen we dat hoorden, dacht ik: hoe kan zo iemand dood gaan? Nou ja, achteraf weet ik natuurlijk zo veel meer. En dan denk je ja, het was onvermijdelijk."

Dat Maaike nu een karakter speelt dat ook echt bestaat, is nieuw voor haar. "Ik heb haar ontmoet. Ze kwam binnen en ik dacht: ik ga me voorstellen. Maar voordat ik iets kon zeggen zei zij al: 'Dag Ineke' tegen mij. Ik vond dat heel speciaal en ook heel spannend.
Maar Ineke was heel erg ontroerd toen ze mij voor het eerst zag spelen. Ze zei: je bent zo mooi op het toneel en je hebt zo'n mooie stem. Daar ben ik natuurlijk heel blij mee."

'Veel Inekes'
De voorstelling vertelt het verhaal van Willem Ruis. Maar volgens Maaike kunnen veel mensen er zich in herkennen. "Ik denk dat er veel Inekes zijn. Er zijn heel veel mannen die eigenlijk alleen maar oog hebben voor hun werk. Die weinig contact hebben met hun gezin omdat ze geen tijd hebben. Niet voor elkaar, niet voor de kinderen. En dan raak je steeds eenzamer."

De voorstelling 'Willem Ruis, de show van zijn leven' is de komende maanden te zien in de theaters in Roosendaal, Etten-Leur en Tilburg.
Deel dit artikel: