Politiechef Hans Vissers roept burgers op om ‘samen de criminaliteit te bestrijden’

7 januari 2016 om 21:00
nl
Hans Vissers, politiechef van de eenheid Zeeland-West-Brabant, roept burgers op om samen de strijd tegen criminaliteit aan te gaan. Het gaat dan vooral om criminelen die zich bezighouden met de productie van hennep en synthetische drugs.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

“Politie en de overheid doen er alles aan om ze op te pakken en tegen te werken”, zegt Vissers. “Maar wat extra hulp van burgers in de vorm van oplettendheid kunnen we wel gebruiken.”
Achter de traliesEr is niets aantrekkelijks aan het leven van een crimineel, stelde Vissers tijdens de presentatie van de jaarcijfers.
“De politie valt steeds vaker binnen bij criminelen en pakken alles van waarde af. Afgelopen jaar hebben we in onze regio voor zo’n 25 miljoen euro in beslag genomen."
"Dat doen we samen met de Belastingdienst en gemeenten. Huizen worden gesloten, hypotheken ingetrokken. Vroeg of laat belanden ze toch achter tralies.”
Dure auto’s en veel geldAan de buitenkant lijkt de criminele wereld er een van dure auto’s en ontzettend veel geld. Maar niet alles is goud wat er blinkt, weet Vissers.
“Het is ook een wereld van geweld, bedrog en wantrouwen. Ze verraden elkaar om hun marktaandeel te vergroten of ze beroven elkaar, puur om het geld. Bedreigingen en afpersingen zijn aan de orde van de dag. De andere partij neemt dan vervolgens wraak op een gewelddadige manier.”
Vissers doelt daarbij ook op de eenvoudige manier waarop een wapen is aan te schaffen en het gemak waarmee het wapen wordt gebruikt.
‘Ze doen maar’Vissers: “Burgers moeten niet denken: ‘ze doen maar. Als ze elkaar om het leven brengen, dan heb ik er geen last van’. Het leven van criminelen speelt zich meer en meer op straat af en komt steeds dichter bij de burgers."
"Afrekeningen vinden gewoon op straat plaats. Voor de ogen van burgers. Soms worden zelfs onschuldigen neergeschoten. Ik roep mensen op om goed op te letten wat er in hun omgeving gebeurt en bijzonderheden te melden.”
Hennepteelt verhuist uit BrabantHet is aan alles te zien dat de integrale aanpak van criminaliteit in West-Brabant al zijn vruchten heeft afgeworpen, betoogt Vissers.
“Door de strenge aanpak zien we dat er in ons gebied minder hennepkwekerijen zijn. Henneptelers verplaatsen hun werkzaamheden naar het oosten van het land en naar België. Door het verminderde aanbod is de prijs van hennepstekken in onze provincie gestegen van één naar zeven euro."
"Ook hebben we de indruk dat er minder drugslabs zijn en minder lozingen van grondstoffen. We lijken er redelijk in te slagen om de productie van synthetische drugs te verlagen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.