Advocaat wil herziening strafzaak flatmoord Rosmalen: 'Onderzoekers hadden tunnelvisie'

ROSMALEN - Het lichaam van de 37-jarige Regie van den Hoogen werd op 10 april 2000 gevonden in een flat in Rosmalen. Haar vriend vond haar badend in het bloed en belde de politie. In 2007 werd diezelfde vriend veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor de dood van Regie. ''Mijn cliënt heeft altijd ontkend iets gedaan te hebben'', zegt advocaat Pieter van der Kruijs. Hij gelooft zijn cliënt en daarom gaat Van der Kruijs om herziening van de strafzaak vragen.
De advocaat van de veroordeelde man heeft namelijk na bijna zestien jaar bewijs dat de strafzaak niet goed is behandeld. Hoogleraar rechtspsychologie, Peter van Koppen, heeft de zaak onderzocht en komt tot één conclusie. "Deze man had nooit veroordeeld mogen worden." Dat staat te lezen in zijn boek 'Het likkende hondje'.

Reconstructie met etalagepop
"Ik vind het schokkend om te zien hoe alles in deze zaak het nadeel van mijn cliënt is uitgelegd", vertelt Van der Kruijs. "Aan de hand van bloedsporen concludeerden rechercheurs dat Regie onmogelijk zelfmoord had kunnen plegen. De conclusie na een reconstructie met een etalagepop was dat iemand anders haar van achteren de hals doorsneed.''

En volgens de rechercheurs was de vriend van Regie de dader, hij had immers bloedspatten op zijn broek zitten. ''In het begin ben ik meegegaan in de tunnelvisie maar gaandeweg kwam ik erachter dat het helemaal niet klopt'', zegt Pieter van der Kruijs. ''En het onderzoek met de etalagepop hadden de onderzoekers zelf verzonnen, nog nooit had de politie deze methode toegepast.''

Al lange tijd depressief
De advocaat is ervan overtuigd dat Regie zelfmoord heeft gepleegd ondanks dat de rechercheurs zeggen dat ze van achteren is 'aangevallen'. De vrouw was namelijk al lange tijd depressief en had ook al zelfmoord proberen te plegen.

Rechtspsycholoog Van Koppen en zijn team ontdekte dat de horizontale snee in de hals helemaal niet bewijst dat het om moord gaat. Volgens het onderzoeksteam van de politie kun je geen horizontale snee in je hals maken bij zelfmoord. Maar Van Koppen concludeert iets anders.

Hij vroeg 51 proefpersonen hoe zij met een mes zichzelf de keel zouden doorsnijden. 33 mensen maakten een horizontale beweging. ''Genoeg om de conclusie dat een horizontale snee in de hals niet kan bij iemand die zelfmoord pleegt van tafel te vegen."

Onverdraaglijk
Van der Kruijs zegt dat er zo veel meer bewijzen zijn dat het hele strafproces niet klopt. Zoals een alibi van zijn cliënt en het feit dat het mes op de dorpel onder de vrouw lag. ''Als ze door iemand zou zijn vermoord dan zou het mes zijn weggeschoten bij het verlaten van de ruimte'', aldus Van der Kruijs.

Volgens de advocaat heeft zijn cliënt het boek ook gelezen. ''Het is voor hem onverdraaglijk dat hij onterecht tbs heeft. Hij is zeer blij dat de strafzaak waarschijnlijk opnieuw gedaan moet worden.'' Pieter van der Kruijs gaat nu een verzoek opstellen voor herziening, over enkele weken hoopt hij de brief te kunnen versturen.