Dakar 2016: etappe 9, race ingekort vanwege hoge temperatuur, Gerard de Rooy wint etappe

BELÉN - Trucker Gerard de Rooy heeft voor de tweede dag op rij een etappezege geboekt in de Dakar Rally. De klassementsleider uit Son kwam als snelste over de finish van de ingekorte race in de Argentijnse woestijn met bijna vier minuten voorsprong op Tom van Genugten uit Eersel. Volg de etappe via onze liveblog.
In het algemeen klassement deed De Rooy hele goede zaken. Zijn voorsprong op de Rus Edoeard Nikolajev is opgelopen tot meer dan 27 minuten.

ZIE OOK: Dakar 2016: reacties etappe 9, Erik van Loon dolbij met tweede plek: 'Niet te geloven'

Voormalig klassementsaanvoerder Peter Versluis uit Werkendam beleefde weer een slechte dag en leverde veel tijd in. Met een totale achterstand van 44 minuten bezet Versluis nu de vierde plek in de tussenstand en voelt hij de hete adem van Van Genugten in de nek.

Sainz wint etappe, Van Loon tweede
Carlos Sainz heeft dinsdag de ingekorte negende etappe van de Dakar Rally gewonnen met een minimale voorsprong op Erik van Loon uit Riethoven. De Spaanse autocoureur had slechts tien seconden minder nodig in de hitte in de Argentijnse duinen rond Belén. De etappe van dinsdag werd ingekort wegens hoge temperaturen tot 40 graden. De resterende race ging over 179 kilometer.

ZIE OOK: Dakar 2016: uitslag etappe 9, De Rooy wint etappe, tweede plek voor Erik van Loon

Door de 29e etappeoverwinning in zijn loopbaan neemt Sainz in het algemeen klassement van de rally de leiding over van zijn Franse ploeggenoot bij Peugeot, Stéphane Peterhansel die dinsdag veel tijd verloor en als zevende finishte. Van Loon staat met zijn Mini op een stevige achtste plek in het klassement.

Etappe ingekort vanwege hitte
Om veiligheidsredenen is de negende etappe van de Dakar Rally dinsdag ingekort. De zware etappe door de duinen rond Fiambala wordt bemoeilijkt door de hitte, aldus de organisatie. Een groot aantal motorrijders was vanwege de extreme omstandigheden al in de problemen geraakt in het Argentijnse zand.

Als gevolg van de beslissing is Toby Price uitgeroepen tot winnaar van de etappe bij de motorrijders omdat hij de nieuwe finish als eerste was gepasseerd. De Australiër heeft zijn leiding in het algemeen klassement verder verstevigd.

Liveblog
Omroep Brabant hield een liveblog bij van de etappe. Daar kon je de verrichtingen van de 22 Brabantse rijders volgen. De liveblog kan je hier in een groot scherm bekijken.De negende etappe betekende voor de motoren en quads het begin van een nieuwe marathonetappe. De auto's en trucks reden een rondje en kwamen via een verbindingsroute terug in het bivak in Belén.

Dakar Rally bij Omroep Brabant
Omroep Brabant besteedt veel aandacht aan Dakar 2016 op internet, televisie en radio. In de liveblog word je dagelijks op de hoogte gehouden van het laatste nieuws. Op tv is er iedere werkdag een Dakarjournaal en ook op Omroep Brabant-radio is er speciale aandacht voor Dakar.

ZIE OOK: Verhoefblog: Eric Verhoef doet verslag vanuit de Dakar Rally

Alles over de Dakar Rally is terug te vinden op onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar.