Dakar 2016: reacties etappe 9, Erik van Loon dolbij met tweede plek: 'Niet te geloven'

BELÉN - Erik van Loon moest het even laten inzinken: de tweede tijd, tien seconden achter Carlos Sainz, in de heftigste etappe in de Dakar tot nu toe. “Niet te geloven. Dit is nog bijzonderder dan de vierde plaats algemeen van vorig jaar. Hier doen we het voor, voor dit soort resultaten.”
De tweede tijd in de negende etappe, een lus door de beruchte duinen van Belèn, leverde Van Loon bovendien een stijging naar de achtste plaats in het klassement op.

'Veel last van de hitte'
Concurrenten van Van Loon gingen bij bosjes in de fout en verloren in de wegens extreme hitte ingekorte etappe tientallen minuten. Ook Erik van Loon en Wouter Rosegaar hadden last van de hitte, maar wijs geworden door ervaring nam Van Loon maatregelen. “Blijven eten, blijven drinken. Ik slik pijnstillers voor mijn knie, maar ondanks dat ik vandaag geen pijn had, heb ik ze toch geslikt, om de bloeddruk lager te houden. Dat was geen overbodige luxe. Het was loeiheet. Niet alleen de auto stond voortdurend in de limiter, ik ook.”

ZIE OOK: Dakar 2016: etappe 9, race ingekort vanwege hoge temperatuur, Gerard de Rooy wint etappe

Door het hoofd koel te houden, pakte Van Loon een enorme winst. “Ik heb met mindere auto’s geleerd om te managen: gas los, heel houden. In het begin van de etappe lag het bezaaid met stenen. Ik zag overal mijn naam op staan en dacht: ik ga hier niet op lek rijden, mooi niet. We hebben er bijna stapvoets gereden. Het zag er niet uit, zo langzaam. Maar het werkte wel!”

'Het ging super'
Ook in het zand lieten Van Loon en Rosegaar zich niet verleiden. “Alles liep warm. We reden met een gemiddelde van twintig, dertig kilometer per uur. Wouter heeft foutloos genavigeerd. Echt top! We hebben geen shortcuts geprobeerd, hebben precies het roadbook gevolgd. Het ging super.”

ZIE OOK: Dakar 2016: uitslag etappe 9, Gerard de Rooy wint etappe, tweede plek voor Erik van Loon

Waar anderen met lekke banden te kampen hadden, vast kwamen te zitten in het zand of hun materiaal en zichzelf over de kop joegen, tokkelde Van Loon heel kalm overal tussendoor. “Het was een serieus zware special en ik snap dat ze de laatste 100 kilometer eruit hebben gehaald. Overal lagen motorrijders op apegapen. Het had van mij nog best wat langer mogen duren. In dit soort proeven zijn wij op ons best, dat blijkt wel.”

De Rooy slaat slag in de duinen
Op papier en aan de uitslagen te zien was de negende etappe van de Dakar een fijne rit voor Gerard de Rooy. In de praktijk was het dat niet. “Een zeldzaam heftige special”, noemde De Rooy de lus in de duinen bij Belèn. De Rooy stuurde zijn Iveco Powerstar foutloos door het poederzachte zand, in nauwe samenwerking met navigator Moi Torrallardona en monteur Darek Rodewald. Daarmee won hij niet alleen de etappe, maar sloeg hij in het klassement een gat van bijna een half uur op naaste concurrent Eduard Nikolaev.

“Vette winst,” concludeerde de kopman van Petronas Team De Rooy Iveco tevreden. “Maar het ging niet vanzelf. Het was zó warm en het zand was zó zacht; het was soms echt te gortig. Het is terecht dat de etappe is ingekort en dat de finish op CP2 is gelegd, anders waren er zeker doden gevallen.”

'De 50 graden Celsius hebben we vandaag wel gehaald'
Zowel Van Genugten als Villagra kwam in het begin van de special kort vast te zitten in het zachte zand. Dat kostte Van Genugten ‘een minuutje of drie, vier’. De equipe finishte knap als tweede, met een verschil van 3.59 op De Rooy…. “Eigen schuld”, grinnikte Van Genugten uit Eersel. “Gelukkig is het bij die vier minuutjes gebleven. Het gaat wel van het ene uiterste naar het andere. Een paar dagen geleden werden etappes ingekort omdat het stortregende, nu omdat het te heet is. Dat was het ook wel. De 50 graden Celsius hebben we vandaag wel gehaald.”

De concurrentie van De Rooy verloor al verloor al vroeg in de special tijd. Op CP1 bedroeg de achterstand van de Rus Nikolaev (bij de start derde in het klassement op acht minuten, al 17.39. Peter Versluis, met een verschil van 6.29 tweede in het klassement, was daar door De Rooy op 11.29 gezet.

'Wij konden doorrijden'
De enige die het tempo van De Rooy enigszins kon bijbenen was teamgenoot Van Genugten. Hij was ook de enige die bij de finish iets op De Rooy was ingelopen. De andere verschillen waren alleen maar groter geworden. Versluis kwam op 35 minuten binnen. “Waar zij hebben vastgezeten of lek reden, konden wij doorrijden,” vertelt De Rooy.

“De bandenspanning was overal precies goed, dus complimenten aan Darek, en ook qua navigatie is het super gegaan. Moi heeft prima werk geleverd. Maar één keer hebben we even getwijfeld. Ik zag de uitgang niet, maar de andere twee wel.”

‘Dit mogen we niet weggeven’
Etappe 9 werd vooraf bestempeld als de zwaarste en beslissende van deze Dakar, maar De Rooy blijft ondanks zijn riante voorsprong voorzichtig. “In principe mogen we dit niet meer weggeven, maar morgen wordt ook nog een pittige, met een massastart en duinen. Een half uur ben je zo kwijt.”

Alles over de Dakar Rally is terug te vinden op onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar.