Dakar 2016: etappe 10, Gerard de Rooy tweede, versterkt leidende positie

BELÉN - Trucker Pascal de Baar heeft woensdag verrassend de tiende etappe in de Dakar Rally gewonnen. De 46-jarige Apeldoorner bleef na een zware klassementsproef over 431 kilometer door de Argentijnse woestijnduinen klassementsleider Gerard de Rooy 2 minuten en 36 seconden voor.
De ervaren De Baar was dit jaar in zijn elfde Dakar Rally nog niet hoger geëindigd dan de negende plaats. De Rus Airat Mardejev eindigde op de derde plaats, op ruim 26 minuten van De Baar.

In het algemeen klassement verstevigde Gerard de Rooy (Iveco) zijn leidende positie. Het team van Mardejev heeft een achterstand van ruim vijf kwartier. De Baar klom in de tussenstand naar de zesde plek.

ZIE OOK: Dakar 2016: reacties etappe 10, 'En dan kun je niets meer', Erik van Loon genekt door kapotte vering

Primeur voor motorcoureur Svitko
De Slowaakse motorcoureur Stefan Svitko heeft woensdag de tiende etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De KTM-rijder, die het zonder de steun van het fabrieksteam moet doen, legde de klassementsproef over 278 kilometer in de Argentijnse woestijn het snelste af. Svitko was bijna drie minuten eerder bij de finish dan nummer twee Kevin Benavides (Honda). Voor de 33-jarige Slowaak was het zijn eerste zege in de Dakar Rally. Hij doet voor de zevende keer op rij mee.

De Australiër Toby Price eindigde op zijn KTM-machine op de derde plaats, op bijna zes minuten van de winnaar. Hij behield de leiding in het klassement, op ruim 23 minuten gevolgd door nummer twee Svitko.

Hans Vogels beste Nederlander op de motor
Hans Vogels (KTM) uit Best was woensdag bij de motoren de beste Nederlander op de veertiende plaats, op ruim een half uur van Svitko. In de tussenstand is Frans Verhoeven (Yamaha) uit Tilburg de hoogst geklasseerde Nederlander op de zeventiende plek.

ZIE OOK: Dakar 2016: uitslagen etappe 10, Hans Vogels beste Nederlander op de motor

Klassementsleider Sainz valt uit
Klassementsleider Carlos Sainz heeft woensdag de strijd moeten staken in de Dakar Rally. De befaamde Spaanse autocoureur kreeg in de tiende etappe, voor een groot deel door de woestijnduinen van Fiambala in Argentinië, te maken met technische problemen. Na 213 kilometer in de klassementsproef over 278 kilometer richting La Rioja kwam zijn Peugeot tot stilstand. Reparatie bleek niet meer mogelijk.

Sainz schreef dinsdag nog de negende etappe op zijn naam. Met zijn 29e ritzege in de Dakar Rally nam hij de leiding in het algemeen klassement. Voor Sainz was het de vierde keer op rij dat hij vroegtijdig werd uitgeschakeld. De tweevoudige wereldkampioen won de Dakar Rally in 2010.

Etappe 10
Woensdag stond etappe 10 op het programma in de Dakar Rally. Op een ondergrond van zand gaan de rijders van Belén naar La Rioja. Na een vertraging door het noodweer konden de rijders toch vertrekken.

De route voor de motoren en de quads is 561 kilometer lang, voor auto's en trucks is deze 763 kilometer lang. 278 kilometer zou worden gemeten. De special stage werd woensdag iets ingekort vanwege het slecht weer.

Liveblog
Omroep Brabant hield een liveblog bij van de tiende etappe. De liveblog is hier in in een groot scherm te bekijken.Dakar Rally bij Omroep Brabant
Omroep Brabant besteedt veel aandacht aan Dakar 2016 op internet, televisie en radio. In de liveblog word je dagelijks op de hoogte gehouden van het laatste nieuws. Op tv is er iedere werkdag een Dakarjournaal en ook op Omroep Brabant-radio is er speciale aandacht voor Dakar.  

ZIE OOK: Verhoefblog: Eric Verhoef doet verslag vanuit de Dakar Rally

Alles over de Dakar Rally is terug te vinden op onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar.