Het kan... wandelen op het dak van de Bossche Sint-Jan

DEN BOSCH - Op en over het dak van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch wordt momenteel een uniek wandelpad aangelegd. Ja, een wandelpad. Vanaf begin maart kan iedereen via trappen naar boven om de eeuwenoude boogbeeldjes van dichtbij te zien. De beeltenissen van muzikanten, monsters, koningen en fantasiebeesten zijn dan voor iedereen bereikbaar in het kader van het Jeroen Bosch-jaar

Het is een unieke, eenmalige kans, om door de dakgoten van de Sint-Jan te wandelen. En de belangstelling voor Een Wonderlijke Klim is nu al heel groot vertelt Herman Lerou. "We hebben nu al veel online reserveringen uit binnen- en buitenland. In totaal verwachten we rond de 50.000 bezoekers voor een tripje naar boven."

Bizar mooi wandelpad
Steigerbouwers zijn al een heel eind met het bijzondere wandelpad op grote hoogte. Aan de kant van de Parade is een enorm trappenhuis gebouwd en op dertig meter hoogte is een eerste platform al klaar.

Vandaar gaat het onder leiding van gidsen door en langs dakgoten om uiteindelijk op visite te gaan bij de boogbeeldjes die vanaf de grond alleen hun rug laten zien.


Rare figuren
Onderweg kom je de raarste figuren tegen belooft Toine van Driel. "Je ziet muzikanten, monsters, koningen, beesten en zelfs een potsenmaker, dat is een grappenmaker, maar ook zieke mensen. Stuk voor stuk wezens die zo uit een schilderij van Jeroen Bosch lijken te zijn weggelopen."

Voorman Toon Weijters is het boegbeeld van de steigerbouwers, de verbinding tussen beneden en boven. Hij heeft de boegbeeldjes al heel vaak van dichtbij gezien. Zijn favoriet? "Aan de andere kant zit er één met een hele grote bierton en da's wel mijn favoriet."
Deel dit artikel: