Dakar 2016: etappe 11, Peter Versluis tweede & Gerard de Rooy zesde

LA RIOJA - Trucker Gerard de Rooy uit Son is donderdag met een bekeken race op de zesde plaats geëindigd in de zware elfde etappe in de Dakar Rally tussen La Rioja en San Juan in Argentinië. Zijn achterstand op de Russische winnaar Edoeard Nikolajev bedroeg na een klassementsproef van 431 kilometer over veel zand en stenen bijna veertien minuten. Pieter Versluis uit Werkendam kwam op ruim vijf minuten als tweede binnen, kort daarna gevolgd door Ton van Genugten uit Eersel op de derde plek.
De Rooy sloeg woensdag een grote slag, Hij won weliswaar de tiende etappe niet, maar met zijn tweede plaats achter zijn verrassende landgenoot Pascal de Baar pakte hij een voorsprong van ruim vijf kwartier op zijn naaste belager Mardejev. De Rooy liet daarna weten dat hij niet van plan was om nog veel risico te nemen in de resterende etappes. De finish van de Dakar Rally is zaterdag in Rosario.

De riante voorsprong van De Rooy in het klassement van de Dakar Rally kwam niet in gevaar. De marge met nummer twee Airat Mardejev uit Rusland bedraagt nog altijd 1 uur en ruim 9 minuten.

Motorcoureur Price lonkt naar hoofdprijs
De Franse motorcoureur Antoine Meo heeft donderdag de elfde etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De KTM-rijder, die dit jaar debuteert in de uithoudingsproef voor mens en machine, legde het wedstrijdparcours, dat vanwege de hitte flink werd ingekort, tussen La Rioja en San Juan in Argentinië het snelste af. Het was zijn tweede zege in de Dakar Rally, na zijn primeur in de zevende etappe.

ZIE OOK: Dakar 2016: reacties etappe 11, Hans Vogels: 'Dit mag de naam Dakar niet hebben'

Klassementsleider Toby Price kwam na ruim vijf uur als tweede binnen, op amper achttien seconden van de winnaar. De Australische KTM-coureur breidde zijn voorsprong in de algemene rangschikking op nummer twee Stefan Svitko uit Slowakije uit tot ruim 35 minuten. Hans Vogels was donderdag de beste Nederlander op de veertiende plaats.
 
Peterhansel behoudt leiding
De Franse autocoureur Stéphane Peterhansel heeft donderdag in de Dakar Rally de leidende positie behouden in het algemeen klassement. De elfvoudige winnaar (zes keer op de motor en vijf keer in de auto) belandde in de elfde etappe op de vierde plaats, ruim acht minuten achter winnaar Nasser Al-Attiyah die zijn tweede dagsucces behaalde. De Mini-rijder uit Qatar, die vorig jaar de titel bij de auto's veroverde, verkleinde als nummer twee in de tussenstand zijn achterstand op Peterhansel tot 51 minuten en 55 seconden.

ZIE OOK:  Dakar 2016: uitslagen etappe 11, Erik van Loon als 13e binnen, race motoren voortijdigd stilgelegd

De Fransman Sébastien Loeb eindigde donderdag op de tweede plaats, op bijna zes minuten van Al-Attiyah. De Fin Mikko Hirvonen werd met een achterstand van iets meer dan zeven minuten derde. Erik van Loon was in zijn Mini de beste Nederlander op de veertiende plek, op bijna een half uur van de winnaar. In het algemeen klassement staat hij als eerste Nederlander dertiende.
 
Liveblog
Omroep Brabant hield een liveblog bij. In de liveblog kon je de verrichtingen van de twintig overgebleven Brabantse rijders op de voet volgen. De liveblog is ook in een groot scherm te bekijken.

Donderdag stond etappe 11 op het programma in de Dakar Rally. De deelnemers gingen van La Rioja naar San Juan. De route, die voornamelijk bestaat uit vaste ondergrond en rotsen, is 712 kilometer lang. 431 kilometer werd gemeten. Bij de motoren werd een gedeelte niet gemeten vanwege de hitte.

Dakar Rally bij Omroep Brabant
Omroep Brabant besteedt veel aandacht aan Dakar 2016 op internet, televisie en radio. In de liveblog word je dagelijks op de hoogte gehouden van het laatste nieuws. Op tv is er iedere werkdag een Dakarjournaal en ook op Omroep Brabant-radio is er speciale aandacht voor Dakar.  

ZIE OOK: Verhoefblog: Eric Verhoef doet verslag vanuit de Dakar Rally

Alles over de Dakar Rally is terug te vinden op onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar.