Dakar 2016: reacties etappe 10, 'En dan kun je niets meer', Erik van Loon genekt door kapotte vering

LA RIOJA - De negende etappe was halleluja voor Erik van Loon, met een knappe tweede plaats. De tiende etappe was rampzalig. Al op 5 kilometer in de proef ging de Mini op z’n kant. Van Loon kwam na 244 kilometer op een achterstand van 3.31.15 binnen. In het klassement tuimelde hij uit de top 10.
Dat de tiende etappe, van Belèn naar La Rioja, een zware zou worden, was vooraf duidelijk. De duinen bij Fiambala zijn al vaker beslissend geweest. Zeker als het warm is - en dat is het - is het zand poederzacht zodat er nauwelijks doorheen te komen is.

ZIE OOK: Dakar 2016: uitslagen etappe 10, Hans Vogels beste Nederlander op de motor

Van Loon aangeslagen bij de finish
Voor Van Loon was al na 5 kilometer duidelijk dat het een nóg moeilijkere dag zou worden dan verwacht. “Dit was weer zo’n heel erg niet onze dag. In een kommetje van niks gingen we op de kant”, vertelt Van Loon aangeslagen bij de finish. “De linker achtervering is kapot. Waarschijnlijk was dat al bij start. De auto zakte linksachter gewoon door zijn hoeven.”

Door de rol scheurde een raam en kwam de deur op half zeven te hangen, maar daarmee konden Van Loon en zijn navigator Wouter Rosegaar gewoon doorrijden. Erger was dat de kapotte vering al rijdend steeds meer schade veroorzaakte.

'Het klassement is bekeken'
Van Loon: “We reden over een steen en toen scheurde de bodemplaat. Dan kun je niets meer. Op een knippenpad waar anderen met 100, 120 overheen vlogen, konden wij maximaal 50 rijden. Die poederzachte duinen waren bijna niet te doen. Het enige dat me restte was de auto naar de finish zien te krijgen. Dat is gelukt. Nu nog 300 kilometer naar het bivak en dan maar zien wat er nog van komt. Hopelijk kunnen we nog een paar leuke dagresultaten neerzetten, maar het klassement is bekeken.”

Doordat Van Loon absoluut niet de enige was die problemen kende, bleef het verlies nog redelijk binnen de perken. Hij begon de dag met op de achtste plaats in het algemeen klassement en sloot die af op de veertiende.

Gerard de Rooy: ‘Het was van alles wat’
Met wat geluk eindigde De Rooy op een tweede plek. "Het was een zware special. Het was van alles wat. Dat kan je wel zien aan de banden. Ik heb twee banden kapotgereden. Eentje tien kilometer voor de finish maar ik heb niet al te veel tijd verloren dus ik ben wel tevreden.”

ZIE OOK: Dakar 2016: etappe 10, Gerard de Rooy tweede, versterkt leidende positie

Frans Verhoeven: ‘Heel mooi maar heel erg zwaar’
Verhoeven werd woensdag vijftiende. “Vandaag stage tien was heel mooi maar heel erg zwaar. Dat komt omdat iedereen door elkaar stapte. Veel diepe sporen van de vrachtwagens. Daar moest je uit proberen te blijven.”  

“De navigatie was erg moeilijk. In het begin moest ik het tempo wat laten zakken. Maar één keertje omgevallen. Niet te gek en verder niets meegemaakt. Ik denk dat ik na vandaag weer aardig meedoen.”  

Hans Vogels: ‘Het was bikkelen’
Vandaag was een geweldige special. Ik heb echt genoten van oor tot oor. Ik heb mij mooi terug kunnen knokken. Ik heb elk waypoint gepakt. Het was zwaar, het was heavy. Het was stenen, het was bikkelen. Dit was eindelijk weer een echte Dakar-dag en ik ben echt heel blij.”

Alles over de Dakar Rally is terug te vinden op onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar.