Welberg schenkt klok aan Canadese militairen

WELBERG - Het dorpje Welberg heeft een hechte band met Canada. In de Tweede Wereldoorlog zijn er Canadese soldaten omgekomen en dat wordt ieder jaar herdacht bij het monument aan de Canadezenweg. Nu willen de Canadezen een kopie van dat monument bouwen. Als vriendelijk gebaar schenkt de gemeenschap van Welberg een bijbehorende klok.
Niet zo maar een klok. De gemeenschap wil de Angelusklok uit de Corneliuskerk weggeven. Het kerkbestuur stemde daar mee in. Het laten maken van zo'n klok kost duizenden euro's. "Het is bedoeld als cadeau voor onze bevrijders in 1944", vertelt Angelo Somers. Hij woont in de buurt van het monument en heeft zo nu en dan contact met de Canadezen.

Zware strijd
In de slag om de Schelde hadden de Canadezen het zwaar bij Welberg. Naast dertig burgerslachtoffers en twintig Duitse soldaten, kwamen er 57 Canadese militairen om het leven.

"Het is een zware strijd geweest die niet vergeten mag worden. Voor hen hoort deze slag bij de belangrijkere momenten en daarom komen ze elk jaar terug naar Welberg om te herdenken", vertelt Somers. De Canadezen willen daarom ook een replica van het monument in een nieuw park in Edmonton.

Gestolen
De Angelusklok is geen onbekende klok. In 2010 werd de originele bronzen klok van het monument gestolen, net een paar dagen voordat de Canadese op bezoek zouden komen. De Angelusklok diende toen als noodklok zodat de herdenking toch door kon gaan. Inmiddels staat er in het monument een gietijzeren klok.

In 2017 zou de klok in Canada moeten staan. Daar is nog wel geld voor nodig: ongeveer 3500 euro voor restauratie en vervoer. Somers hoopt dat de gemeenschap het geld weet in te zamelen.