Binnen twee jaar snel internet via glasvezel in Brabants buitengebied

DEN BOSCH - Binnen een paar jaar kan iedereen die in het Brabantse buitengebied woont en geen kabel heeft, snel internet krijgen via glasvezel. Het bedrijf Mabib uit Lithoijen krijgt van de provincie een lening van 35 miljoen om 35.000 aansluitingen aan te leggen.

Op de website van Mabib kan iedereen in Brabant via een postcodecheck kijken of hij of zij in in aanmerking komt voor een glasvezelaansluiting. Mabib zegt op die website dat bewoners van het buitengebied eenmalig 250 euro en 15 euro per maand voor de aansluiting gaan betalen. Ook kunnen mensen kiezen voor een eenmalige afkoopsom van 1815 euro.

Lening
Het bedrijf Mabib, voluit Maatschappij voor Breedband in Brabant, heeft afgelopen donderdag te horen gekregen dat het een lening krijgt van 35 miljoen euro.

Die moet in een periode van 19 jaar terugbetaald worden met een rente van 3,5 procent. Twee andere gegadigden werden afgewezen omdat ze niet aan de eisen voldeden.

Essent
De provincie betaalt de lening uit het breedbandfonds dat enkele jaren geleden gevuld werd met 50 miljoen uit de verkoop van energiebedrijf Essent.

Tot nu toe zijn uit die pot bij wijze van proef glasvezelaansluitingen in de omgeving van Oirschot en Boxtel betaald, maar nu gaat het om 35.000 aansluitingen in het totale buitengebied van Brabant.

Voorbehoud
De provincie maakt nog wel een voorbehoud, omdat de Europese Commissie nog moet kijken of er geen sprake is van ongewenste staatssteun. De provincie verwacht daar geen problemen mee.

Het bedrijf Mabib gaat ervan uit dat de eerste spa deze zomer de grond in kan. Het duurt volgens het bedrijf twee jaar voordat het werk klaar is.

Deel dit artikel: