Politievakbond ANVP spijkerhard: 'OM zorgt voor slecht imago politie door voorbarige beschuldiging'

EINDHOVEN - Politievakbond ANVP vindt dat het Openbaar Ministerie moet oppassen met het benoemen van agenten die mogelijk betrokken zijn bij strafbare feiten. Volgens de vakbond gaat dit ten koste van het imago van de politie.
Dat zei ANPV-voorzitter Geert Priem zondagochtend tegen Omroep Brabant. Tijdens het gesprek vertelde hij dat het OM op voorhand politiemensen in de verdachtenhoek zou zetten, terwijl de juristen niet zouden kijken naar de context van de zaken waarbij de politie betrokken is.

LEES OOK: Zaak verdachte agenten: ‘Arrestant lag drie dagen in coma’

Dagen in coma
Aanleiding voor de harde woorden van Priem, die hij eerder ook al noemde, is een incident bij zorginstelling Smart-Coach. Daar reageerde een man deze week agressief richting het personeel. De politie hield de man aan, maar die raakte daarna onwel. Hij lag dagenlang in coma.

Het OM liet deze week weten misschien zes agenten te willen vervolgen voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij de man. De rijksrecherche onderzoekt of er een verband bestaat tussen het onwel worden van de man en het handelen van de politie.

LEES OOK: Zes agenten verdacht van toebrengen zwaar lichamelijk letsel aan arrestant uit Den Bosch

Politiemensen beschermden hulpverleners
Voorzitter Priem van de ANPV vindt het voorbarig dat justitie de agenten nu al als verdachten ziet. Het Openbaar Ministerie kijkt wat hem betreft te weinig naar de context van de aanhouding. Volgens Priem waren de agenten gewoon aan het werk.

"Als er politiemensen bij moeten komen om iemand te ontzetten en de hulpverleners uit de zorginstelling te beschermen, dat zegt ook al wel wat", zo reageerde Priem tegenover Omroep Brabant.

LEES OOK: Politievakbond haalt uit naar OM over verdachtmaking agenten na arrestatie

'OM creëert sfeertje'
Hoewel Priem zegt dat het OM onderzoeken waarbij agenten zijn betrokken niet onder de pet hoeft te houden, vindt hij wel dat de juristen moeten oppassen met het noemen van de politie. Volgens Priem kan justitie ook enkel melden dat er alleen agressieve mensen zijn aangehouden.

Priem is van mening dat het Openbaar Ministerie nu 'een sfeertje creëert', waarbij er misschien een slecht imago ontstaat van de politie. "Ik denk dat dit aanwakkert van hoe er naar de politie wordt gekeken."
Meer over dit onderwerp:
anvp openbaar ministerie politie 112 geert priem