Vlag kan uit op Eckartcollege en Stedelijk College in Eindhoven: mavo, havo en vwo 'excellent'

EINDHOVEN - Op het Eckartcollege en op het Stedelijk College in Eindhoven kan de vlag uit. Zowel de mavo, havo als het vwo van de scholen hebben het predikaat ‘Excellente school’ gekregen. Directeur Jean Wiertz van het Eckartcollege hoorde het goede nieuws maandagochtend van de Onderwijsinspectie. "De spandoeken hangen er nog niet, maar die komen er zeker, laat hij weten."
In totaal ontvingen maandag zestien scholen in Brabant het predikaat 'Excellent'. Hieronder vijf basisscholen, drie scholen voor speciaal onderwijs en acht middelbare scholen. Kriskras verslaggever Birgit Verhoeven gaat dinsdag langs een aantal scholen om met eigen ogen te zien waarom ze excellent zijn.


Reactie Eckartcollege
Vorig jaar kregen de havo en het vwo van het Eckartcollege in Eindhoven al het predikaat ‘Excellent’. En nu is daar dus de mavo bijgekomen. “Heel bijzonder”, stelt Wiertz.  

De schooldirecteur ziet de waardering als een ‘pluim’ voor zijn medewerkers. “Zij hebben het mogelijk gemaakt.”  

Speciale programma's
Wat zijn school bijzonder maakt, is volgens hem vooral de manier waarop de school ‘onderwijs zoveel mogelijk probeert af te stemmen op de individuele leerling’. Als voorbeelden noemt hij het speciale programma dat de vwo-afdeling van het Eckartcollege heeft voor hoogbegaafde leerlingen.  

Maar ook het programma om de aansluiting van de havo naar het hbo soepeler te laten verlopen, is volgens hem in de beoordeling van de inspectie meegenomen. Net als de technische poot die de school binnen de mavo heeft ontwikkeld.

Nauw samenwerken
“Onze regio heeft behoefte aan technisch personeel”, legt hij uit. “Wij proberen door nauw samen te werken met bedrijven in de regio echt de interesse van leerlingen te wekken voor techniek”, geeft hij aan. "Inspanningen die nu waardering krijgen."

Of zijn school nu overspoeld zal worden door nieuwe leerlingen, verwacht de directeur overigens niet. “De regio kent heel veel goede scholen”, geeft hij aan.

'Blijven ontwikkelen'
Achterover leunen is er nu wat Wiertz betreft zeker niet bij. “We zijn nu beoordeeld als ‘excellent’, maar dit betekent niet dat we er zijn. We willen ons blijven ontwikkelen.”  

Maar maandag is het eerst tijd voor een klein feestje. Alle leerlingen en leraren die aanwezig zijn, zijn inmiddels op de hoogte gebracht. En de spandoeken die gaan er volgens de directeur snel komen. Datzelfde geldt voor de taart.

De volgende scholen in Brabant ontvingen maandag het predikaat excellent:

Basisscholen:
De Grebbe - Bergen op Zoom
OB De Straap - Helmond
KC De Haren - Den Bosch
OBS De Bolster - Sint-Michielsgestel
OBS De Wizzert - Zeeland

Speciaal onderwijs
Korenaer (voortgezet speciaal onderwijs) - Deurne
Kentalis Rafael (voortgezet speciaal onderwijs en speciaal onderwijs) - Sint-Michielsgestel
Kentalis talent (speciaal onderwijs) - Vught

Voortgezet onderwijs
Het Kwadrant  (praktijkonderwijs) - Bergen op Zoom
Metameer (vmbo breed) - Boxmeer
Metameer vmbo breed en havo) - Stevensbeek
Stedelijk College Eindhoven (mavo, havo en vwo) - Eindhoven
Eckartcollege (mavo, havo en vwo) - Eindhoven
Lyceum Bisschop Bekkers (havo en vwo) - Eindhoven
Christiaan Huygens College Olympia (vmbo theoretische leerweg) - Eindhoven
Dr. Knippenbergcollege (vwo) - Helmond