'Ik wil mijn stem laten horen', mensen boos die toch niet naar info-avond azc Heesch mogen

21 januari 2016 om 11:43
nl
De gemeente Bernheze heeft uit veiligheidsoverwegingen besloten niemand meer toe te laten op de informatiebijeenkomst over asielzoekers, donderdagavond bij Café ’t Tunneke. Dat blijkt uit een brief die in handen is van Omroep Brabant. Diverse inwoners zijn boos dat zij ondanks hun aanmelding niet meer worden toegelaten bij de bijeenkomst. “Ik vind het belachelijk dat ik opeens mijn stem niet meer kan laten horen”, zegt Jolanda Vos uit Heesch.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Zij kreeg woensdagavond een mail van de gemeente Bernheze dat ze ondanks haar registratie wordt verzocht thuis te blijven. “We zijn vanwege veiligheidsredenen genoodzaakt over te gaan tot een aanmeldingsstop. Dit heeft de gemeente mede op advies van de politie besloten”, zo valt te lezen in de mail.
Donderdagavond is opnieuw een informatiebijeenkomst over de mogelijke komst van een azc voor inwoners van Heesch. Daar hebben zich al een maximum van 750 mensen voor aangemeld, meldt de gemeente. Samen met de politie zijn 'bepaalde maatregelen afgesproken', maar het is niet bekendgemaakt wat die inhouden.
'Veiligheid staat voorop'Naar verluidt is de brief woensdagavond laat naar honderden inwoners verstuurd. Voor de gemeente staat de veiligheid voorop en moet er ‘voldoende ruimte en gelegenheid zijn’ om zorgen te uiten en vragen te stellen. “Maar volgens mij is een aanmeldingsstop dat je je niet meer kunt aanmelden, maar toch niet dat reeds aangemelde personen geweigerd worden”, zegt een andere inwoner.
In de brief verontschuldigt de gemeente zich dat de aanmeldingen niet meer verwerkt kunnen worden. “Zo ga je niet om met bezorgde inwoners", aldus Vos. "Ik heb van meerdere mensen gehoord dat ze zo’n mail hebben gekregen. We zijn erg verbaasd.”
ZIE OOK: ‘Ik heb geen woorden’, Meester Bart raakt duizenden met Facebook-bericht over demonstratie Heesch
KogelbriefBij de gemeente Bernheze werd woensdag een kogelbrief bezorgd. De dreigbrief richt zich tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Heesch, dat onder de gemeente Bernheze valt.
Maandagavond waren al rellen uitgebroken in Heesch tijdens een demonstratie tegen de komst. Een groep demonstranten keerde zich tegen de politie en gooide met vuurwerk, stenen en eieren.
'Goed en constructief'Dinsdag was ook een bijeenkomst. Daar waren volgens burgemeester Marieke Moorman 'goede en constructieve' gesprekken gevoerd met de inwoners. Wel is er sinds dinsdagavond een noodverordening van kracht in verband met de bijeenkomsten.
"Deze noodverordening geeft de politie extra maatregelen om de openbare orde te handhaven. De politie mag op basis van de verordening onder andere preventief fouilleren'', aldus de gemeente op de website.
Voor meer over de vluchtelingencrisis, zie onze themapagina: omroepbrabant.nl/vluchtelingen.[YouTube:body:https://youtu.be/7y9afdNKlpY]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.