Geen omstreden varkens in carnavalsoptocht Heesch, 'Krullendonk houdt het gezellig'

HEESCH - In de carnavalsoptocht, die zondag 7 februari door Heesch trekt, zullen geen varkens te zien zijn die ophef veroorzaken. Het dorp heet in carnavalstijd Krullendonk en de afgelopen dagen werden twee varkens gebruikt als actiemiddel in de discussie over de eventuele komst van een asielzoekerscentrum.
Volgens Robert Trum, woordvoerder van de Stichting Carnavalsviering Heesch, wordt in de creaties die meedoen tijdens de optocht geen verband gelegd met de plannen voor de opvang van vluchtelingen.

Eerder deze donderdag werd bekend dat er een kogelbrief is bezorgd bij het gemeentehuis in Heesch en dat inwoners van het dorp ervan balen dat niet alle belangstellenden bij een informatiebijeenkomst, donderdagavond, kunnen zijn.

'Het wordt gezellig'
Turm gaat er ondanks alle commotie van uit dat het in Krullendonk gezellig wordt. Ook rekent de Stichting Carnaval erop dat alle deelnemers aan de optocht zich aan de regels houden.

Volgens Trum is er de afgelopen dagen geen contact met de politie geweest, wel met de gemeente. Hij zegt dat er geen reden is om de criteria aan te passen waaraan wagens, groepen of individuele deelnemers elk jaar moeten voldoen als ze willen meedoen aan de optocht.

'Ik maak me geen zorgen'
“Kritische en ludieke creaties zijn welkom. Beledigende of discriminerende uitingen worden niet geaccepteerd, maar dat is altijd zo geweest. Uiteraard gaan we wel alle deelnemers bij het opstellen voor de optocht controleren. Wanneer blijkt dat iemand over de schreef gaat, dan zullen we maatregelen nemen. Vooralsnog maak ik me geen zorgen."

Trum bezocht woensdag met andere vrijwilligers van zijn stichting de wagenbouwers en is toen geen onregelmatigheden of omstreden zaken tegengekomen.

Knuffelvarken
Burgemeester en Wethouders van de gemeente Bernheze, waar Heesch onder valt, maakten vorige week bekend dat ze in het dorp een asielzoekerscentrum willen vestigen. Dit maakte het nodige los. Zo werd een dood varken opgehangen op de plek waar de opvang zou moeten komen.

Afgelopen maandag liep een demonstratie uit de hand. De politie arresteerde drie mannen, van wie er twee inmiddels zijn vrijgelaten. Er waren ook positieve geluiden: woensdag werd op een bank aan De Misse in Heesch een knuffelvarken gevonden met daarbij de tekst 'Heesch is tegen geweld'.

Meer over dit onderwerp:
krullendonk heesch optochten carnaval varkens