Informatieavond over asielzoekers in Heesch rustig verlopen, 250 mensen mogen niet binnen

HEESCH - De informatieavond in Heesch over de komst van asielzoekers is donderdagavond rustig verlopen. Er waren zo’n 750 mensen afgekomen op de informatiebijeenkomst die in café ’t Tunneke werd gehouden. Er was veel politie en beveiliging op de been. Afgelopen maandag liep in Heesch een demonstratie tegen de komst van asielzoekers uit op rellen.
De opvang van 500 asielzoekers aan de Ruitersweg-West houdt de gemoederen in het dorp al een paar dagen flink bezig.

Minder mensen toegelaten
Er was veel politie en beveiliging aanwezig bij 't Tunneke. 750 mensen werden verwacht , maar uiteindelijk werden er maar 500 mensen toegelaten. Volgens burgemeester Moorman konden raadsleden hierdoor beter in gesprek met hun dorpsgenoten.

Burgemeester Moorman vond de informatiebijeenkomsten geslaagd. "Er zijn flink wat mensen die de steun voor een azc uitspraken. Maar er waren ook mensen die hun zorgen met mij deelden. Ze hadden veel vragen. Over veiligheid, waar de vluchtelingen gehuisvest worden en of ze gescreend worden."


Bewoners waren na afloop redelijk positief. "Ik heb antwoord gekregen op al mijn vragen. Nu is het aan de politiek om een beslissing te nemen." Een ander opperde om een referendum in te stellen. "Maar ik betwijfel of ze dat gaan doen."


Bewoners die de bijeenkomst bijwoonden, waren na afloop redelijk positief. "Ik heb antwoord gekregen op al mijn vragen. Nu is het aan de politiek om een beslissing te nemen." Een ander heeft geopperd om een referendum in te stellen. "Maar ik betwijfel of ze dat gaan doen."

Maar er waren ook mensen niet gerustgesteld. "Ik word van het kastje naar de muur gestuurd. Het COA heeft geen antwoord op mijn vragen en wijst naar de gemeente en andersom", stelt een bewoner na de bijeenkomst.

Eerder al informatieavond
Dinsdagavond werd ook al een informatiebijeenkomst in 't Tunneke gehouden. Ook die bijeenkomst werd zwaar beveiligd.

Het protocol was donderdagavond hetzelfde als dinsdagavond. Inwoners moesten zich vooraf aanmelden. Per e-mail kregen ze bericht op welk tijdstip ze welkom waren.

Eerdere demonstratie liep uit de hand
Maandag liep een demonstratie tegen het azc uit de hand op het plein voor het gemeentehuis in Heesch. Zo’n 1000 demonstranten verzamelden zich daar. Er werden houtblokken, vuurwerk en eieren naar de ME en het gemeentehuis gegooid.

ZIE OOK: ‘Dit schiet zijn doel voorbij’, D66-fractievoorzitter Bernheze verbijsterd om bezorgde kogelbrief

De politie is nog bezig met het onderzoek naar de uit de hand gelopen betoging. Ze wil ook graag weten wie vorige week uit protest een dood varken heeft opgehangen. Ook werd er een kogelbrief bezorgd bij de gemeente Bernheze.

Burgemeester Moorman wilde donderdagavond niet ingaan op de kogelbrief. Ook niet na herhaaldelijke vragen van journalisten. "Het is in onderzoek en ligt bij de politie", was haar korte verklaring hierover.