Video

Politie-auto uitgebrand in Veen nadat baksteen door ruit van asielzoekers was gegooid

22 januari 2016 om 18:26 • Aangepast 21 november 2020 om 13:15
nl
Een politie-auto is vrijdag in de vroege ochtend uitgebrand in de Willem de Zwijgerstraat in Veen. Vermoedelijk is de auto in brand gestoken. De politie was in de straat, omdat er een baksteen door een ruit van het huis van Syrische asielzoekers was gegooid.
Profielfoto van Spierts Twan
Geschreven door
Spierts Twan

De bewoners van het huis in de Willem de Zwijgerstraat in Veen lagen te slapen, toen er een harde knal klonk. Er was een baksteen door het wc-ruitje gegooid. Ze belden de politie, die snel ter plekke kwam. Toen de agenten in het huis waren om de schade te bekijken, stond plots hun auto in brand.

Wachten op privacy instellingen...

Burgemeester Naterop laat in een schriftelijke reactie weten dat hij het zeer betreurt wat er vannacht is gebeurd. 'Dit past niet in onze samenleving', is te lezen in het persbericht.
In brand gestoken?Omwonenden vertellen dat ze de politie-auto opeens vol in brand zagen staan. Zij gaan er vanuit dat er opzet in het spel is. De auto stond geparkeerd voor een oprit. Een auto die op die oprit stond, raakte licht beschadigd door de brand. De brandweer heeft de brand geblust. De politie-auto is helemaal uitgebrand.
"Er zijn twee scenario's", legt een politiewoordvoerder uit. "Of het is brandstichting, of een technisch defect. Het kan ook allemaal toeval zijn." De auto is weggetakeld en wordt onderzocht. "Er is weinig meer van over, dus dat wordt een lastige klus." De politie doet ook buurtonderzoek en kijkt of er camerabeelden zijn. Ook worden getuigen opgeroepen om zich te melden. De schade voor de politie is groot. Een nieuwe politie-auto kost tussen de 60.000 en 70.000 euro.
Vaker autobranden in VeenVeen staat al jarenlang bekend om autobranden. Vooral rond oud en nieuw gaat het regelmatig mis. Twee jaar geleden keerde een menigte zich op oudjaarsdag tegen de politie.

Wachten op privacy instellingen...

Auto vol verfDe Syrische vluchtelingen, waar de baksteen door de ruit ging, zijn vaker slachtoffer geweest van vernieling. "Zo’n drie maanden geleden werd hun auto met blauwe verf bespoten. Hij was toen erg geschrokken”, weet een buurvrouw.

Wachten op privacy instellingen...

“Ik heb zo met die man te doen. Hij is heel vriendelijk en doet echt geen vlieg kwaad. Ik schrik van dit nieuws.” De asielzoeker woont al meer dan een jaar in het huis. Door de buurt wordt hij goed opgevangen. “Iedereen in de straat helpt elkaar. Ik heb geen negatieve geluiden over hem gehoord. Dat dit is gebeurd, verbaast ons zeer. Het moet dus wel een actie van buitenaf zijn.”
Bewoner geschrokkenDe bewoner is erg geschrokken. Hij heeft aangifte gedaan. De man komt uit Homs. Zijn huis daar is kapotgebombardeerd.
De politie weet nog niet of er een verband is tussen de steen door de ruit en de uitgebrande auto. Burgemeester Fons Naterop laat in een reactie weten dat hij de gebeurtenissen zeer betreurt en afkeurt. "Dit past niet in onze samenleving", zegt de burgemeester.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.