Levensreddende en baanbrekende behandeling voor MS-patiënt Boaz (32) in Zweden: 'Opgeven geen optie'

DEN BOSCH - In de bloei van zijn leven werd de in Den Bosch geboren Boaz Spermon (32) getroffen door een vreselijke en ongrijpbare ziekte: Multiple Sclerosis, in de volksmond bekend als MS. Om een revolutionaire en dure behandeling in het buitenland te kunnen betalen, zijn Spermons vrienden en clubgenoten van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) in actie gekomen. “Opgeven is nooit een optie”, valt op de site van stichting ‘Help Boaz op de been’ te lezen.
Zo’n vier jaar geleden werd er bij Boaz, inmiddels woonachtig in Amsterdam, de diagnose MS vastgesteld, een vooralsnog ongeneeslijke aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Hoe de ziekte precies verloopt, kunnen zijn artsen niet tegen hem zeggen. “En juist dát maakt de ziekte zo wrang en ongrijpbaar.”

Intensief revalidatieprogramma
Onlangs is de ziekte van Boaz zeldzaam agressief geworden. Hij werd noodgedwongen drie maanden in het ziekenhuis opgenomen na een ‘zeer forse terugval’. Zo kreeg hij last van heftige trillingen, coördinatieverlies in de handen en kon hij plotseling niet meer lopen.

Sindsdien is de strijdbare Bosschenaar voor een groot deel afhankelijk van zijn rolstoel en van zijn ouders, die hem thuis behandelen. Een intensief revalidatieprogramma beheerst nu een belangrijk deel van zijn leven, maar die biedt geen oplossing voor de lange termijn.

Risicovolle behandeling
In de hoop zijn ziekte voor eens en voor altijd een halt toe te roepen, vertrekt Boaz in februari naar het Zweedse Uppsala om samen met duizend deelnemers mee te doen aan een internationaal en wetenschappelijk onderzoek naar een revolutionaire behandelmethode van MS. Daar wordt door middel van chemotherapie het immuunsysteem uitgeschakeld en vervolgens opnieuw opgebouwd na transplantatie van eigen stamcellen.

Omdat deze nieuwe (en daarmee ook risicovolle) behandeling niet wordt vergoed door zorgverzekeraars, zamelden zijn vrienden geld in via de stichting. Inmiddels staat de teller op ruim 60.000 euro. Het onderzoek in Zweden duurt een volle maand, daarna moet de Bosschenaar twee maanden in het land blijven om te revalideren.

Stichting
Het geld dat de stichting opbrengt is in eerste instantie voor Boaz bedoeld, maar hij hoopt uiteindelijk ook geld op te halen voor andere MS-patiënten. “Het is de bedoeling dat de stichting een blijvend iets wordt met jaarlijks terugkerende evenementen om verder onderzoek te financieren en mensen weer op de been te helpen.”
Meer over dit onderwerp:
den bosch boaz spermon