Freek Bartels nu eens niet in een musical, maar op het toneel met Anne Wil Blankers

TILBURG - Acteur Freek Bartels uit Tilburg maakte dinsdag vol trots bekend welke nieuwe rol hij mag spelen. Deze keer eens geen musical. Bartels speelt naast grootheden als Paul de Leeuw en Anne Wil Blankers de rol van Will in het toneelstuk Moeders en Zonen.
Moeders en Zonen heeft zijn lauweren al verdiend. De Amerikaanse versie op Broadway werd genomineerd voor twee Tony Awards, de belangrijkste Amerikaanse toneelprijzen. Het toneelstuk werd in 2014 geschreven door de toneelschrijver Terrence McNally.

Verdriet en woede
Het stuk vertelt het verhaal als vervolg op de tv-film Andre's Mother, dat McNally in 1990 schreef. Daarin rouwt een moeder over haar aan aids verloren zoon. Ze projecteert haar verdriet in de woede tegen de vriend van haar zoon. Een man die ze als partner van haar zoon nooit heeft willen erkennen.


In het toneelstuk Moeders en zonen gaat moeder Katherine twintig jaar later op bezoek bij de voormalige partner van haar zoon om het bij te leggen. Hij is ondertussen getrouwd en heeft een kind.

Tegenspelers van formaat
De rol van de moeder wordt gespeeld door Anne Wil Blankers (onder meer koningin Wilhelmina in de musical Soldaat van Oranje), de voormalige partner Cal wordt gespeeld door Paul de Leeuw. Freek Bartels speelt de rol van Will, de nieuwe vriend van Cal.

Bartels speelt over het algemeen in musicals. Zijn laatste rol was die van Gaston in Beauty and the Beast. Deze rol wordt vanaf april overgenomen door Marcel Visscher. De laatste keer dat Bartels in een toneelstuk stond was in The Normal Heart.

De voorstelling gaat op 29 april in Leiden in première.