'Use the force!' klokkenspel Breda speelt duistere deun Star Wars

29 januari 2016 om 14:21
nl
Wie goed op de klinkende klokken van de Grote Kerk in Breda let, hoort soms bijzondere, maar ook duistere dingen. Zo filmde een voorbijganger afgelopen week hoe het carillon van de kerk the Imperial March uit Star Wars speelde, het bekende thema van de duistere zijde, oftewel van de ultieme slechterik Darth Vader. De video staat inmiddels op YouTube en is duizend keer bekeken.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Waarom de bekende tonen uit de toren klonken, is niet zo geheimzinnig als het misschien lijkt. Stadsbeiaardier Paul Maassen heeft er een logisch antwoord op: "De toren is van iedereen, dus ik moet ook voor ieder wat wils brengen."
Dat kan dan ook echt van alles zijn. "Van Frans Bauer tot Bach. Verzoeknummers mogen ook als mensen me weten te vinden, maar met mate. Ik ben geen levende jukebox."
[YouTube:body:https://youtu.be/eLhV7GGuRxU]
Geen Bauer-fanMaassen voelt het als zijn verantwoordelijkheid om voor iedereen te spelen. "We krijgen altijd beiaardmuziek over ons heen gestort. Het is onderdeel van ons landschap en van de stad. Soms horen we het daardoor niet goed. Ik probeer mensen te verrassen. Zoals de meeste van mijn vakgenoten dat proberen te doen."
Het is dan ook niet altijd zijn eigen muzieksmaak. "Ik ben niet zo'n fan van Frans Bauer. Maar veel mensen vinden het gave muziek en daarom speel ik het met liefde." The Imperial March uit Star Wars kan Maassen meer appreciëren. "Zo'n mars doet het goed op een carillon. Dat werkt gaaf. Die klokken zijn al zwaar en het klinkt zo nog imposanter."
ActueelMaassen probeert aan te haken op de actualiteit. "Ik speelde ook Bowie toen hij overleed en Star Wars op de dag dat de nieuwe film uitkwam." De speciale door Maassen uitgekozen muziek is iedere week tijdens de marktdagen op dinsdag en vrijdag van 10.45 uur tot 11.45 uur te horen. Wie het wel kan waarderen doet er dus goed aan om op de aangegeven tijden even de oren te spitsen als hij of zij langs de Grote Kerk loopt.
[YouTube:body:https://youtu.be/-bzWSJG93P8]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.