NAC pakt op de valreep volle winst tegen Helmond Sport

29 januari 2016 om 23:08 • Aangepast 21 november 2020 om 13:01
De streekderby NAC-Helmond Sport is vrijdagavond geëindigd in een 1-0. In blessuretijd was het Kenny van der Weg die de Bredase ploeg voor een fluitconcert behoedde.
Profielfoto van Ronald Sträter

NAC begon met aanvallende intenties aan de Brabantse derby, had dan ook een veldoverwicht, maar kwam nauwelijks tot kansen. Pas in de 31e minuut was de ploeg wel heel dicht bij een doelpunt, Vlatko Lazic faalde echter oog in oog met Helmond Sport-keeper Wouter van der Steen.
Niet bangDe toeschouwers in het wederom goed gevulde Rat Verlegh Stadion hoefden voor rust niet bang te zijn voor een tegengoal, want Helmond Sport kwam er sporadisch in de buurt van het doel van NAC.

In de tweede helft was het een beetje hetzelfde. NAC probeerde wel, maar kon voorin geen vuist maken. De opbouw was veel te stroperig om Helmond Sport echt pijn te doen.
Helmond Sport vond dat allemaal prima, hield veel mensen achter de bal, en werd zo nu en dan gevaarlijk via de counter. "Dat was meer omdat het zo uitkwam, het was geen tactiek", zegt verdediger Kai Heerings. "Wij besloten gewoon om het dicht te gooien."
Tactische wisselsHet publiek in Breda begon 'voetballen, voetballen' te scanderen. In de 77e minuut was NAC-trainer Dijkhuizen het ook beu, wisselde, en ging achterin een-op-een spelen om zo nog de winst proberen te forceren. Jan van Dijk, de coach van Helmond Sport, reageerde onmiddellijk met een verdedigende wissel.
Verlossing voor NACIn blessuretijd kwam dan toch de verlossing voor NAC. Verdediger Kenny van der Weg schoot raak en bepaalde de eindstand op 1-0. Hij bespaarde daarmee vermoedelijk zijn ploeg een fluitconcert.
"Dit is een fantastisch gevoel", zegt matchwinnaar Kenny van der Weg. "Als je scoort in de laatste minuut en het stadion gaat zo tekeer, dan is dat prachtig. Het ging niet echt zoals we wilden, maar we bleven vechten. We hebben de afgelopen week veel pech gehad en nu een keer geluk."
ZuurBij Helmond Sport baalden ze na afloop flink. Bijvoorbeeld Kai Heerings, die zijn debuut maakte: "Dit is heel zuur", zo zegt de verdediger. "We houden het goed dicht, kwamen er zelf een paar keer goed uit, en dan krijg je hem zo tegen. In het begin moesten we heel even zoeken, maar daarna stond de organisatie goed en kwamen ze er niet doorheen met hele grote kansen. Het is heel zuur als je in blessuretijd nog een goal tegen krijgt."