Video

Daar is ie dan: striplegendes op avontuur in Den Bosch: 'Suske en Wiske en de bibberende Bosch'

4 februari 2016 om 16:37 • Aangepast 21 november 2020 om 12:54
nl
Het duurt nog een kleine week voor hij in de winkel ligt, maar burgermeester Rombouts van Den Bosch en Omroep Brabant mochten hem al inzien: Suske en Wiske nummer 333. Bijzonder is dat het verhaal zich afspeelt in het Den Bosch in de vijftiende eeuw. Een glansrol is weggelegd voor schilder Jheronimus Bosch, die rondom zijn 500e sterfdag dit hele jaar herdacht wordt.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

Wiske is jarig. Maar een feestdag wordt het allerminst. Want al na enkele pagina's wordt het 'stripmadammeke' met de eeuwige rode strik in het blonde haar, getroffen door groot persoonlijk leed.
Depressieve WiskeHaar pop Schanulleke valt in een rivier, en Wiske kan haar lieveling niet redden. Met een onvermijdelijke depressie tot gevolg. "Mijn Schanulleke is stukgemalen door de schroef van een schip. Ik wou dat ik dood was!"

Wachten op privacy instellingen...

In de teletijdmachine naar Den Bosch van weleerNatuurlijk weet professor Barabas raad. Hij weet dat er een plek bestaat die Memoria heet. Een plek waar de gedachten en herinneringen van mensen bewaard worden, buiten hun hoofd. Op de plek zou de herinnering van Wiske aan haar lieveling Schanulleke gewist kunnen worden.
Eén van de mensen die er vaak naartoe reisde: Jheronimus Bosch. Dus hop, in die teletijdmachine en als de wiedeweerga naar het Den Bosch van de Middeleeuwen. Op zoek naar schilder Jeroen Bosch.
Bossche bollenWat volgt is een feest der herkenning voor de Bosschenaar. De Markt, de vesting gezien vanaf natuurgebied het Bossche Broek en natuurlijk de Sint-Jan, allemaal komen ze voorbij. De oplettende kijker ziet zelfs een houten kar voorbij rijden, zwaar beladen met Bossche bollen van Jan de Groot.
En dan zijn er nog de deels op waarheid gebaseerde details rondom de stripfiguur Jeroen Bosch. Passage in het stripalbum: "Joon maakte op dertienjarige leeftijd een vreselijke stadsbrand mee. Sindsdien had hij elke nacht dezelfde nachmerrie waarbij hij als zondaar in de hel terechtkomt en levend geroosterd wordt."
Juist. En daarom bibbert de Bibberende Bosch.
Eind goed, al goed?Drie elementen dus: Suske & Wiske en hun trouwe metgezellen, het Den Bosch in vervlogen tijden en de schilder Jeroen Bosch. Knap verweven tot en een spannend stripverhaal en leuk voor Suske en Wiske-liefhebbers die nog nooit een voet op Bossche bodem gezet hebben. Maar extra leuk voor iedereen die de stad een warm hart toedraagt. En nog leuker voor hen die ook wat weten over de schilder die een 'gastrol' speelt.
En hoe het afloopt met Wiske en haar Schanulle? Wat denk je zelf!?

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.