Stuifmail 14 februari: segrijnslak, de houtduif, pindakaas voor vogels en de Turkse tortel

EINDHOVEN - Wekelijks verhaalt boswachter Frans Kapteijns uit Oisterwijk over wat de natuur te bieden heeft. Luisteraars kunnen vragen stellen via stuifmail@omroepbrabant.nl. Dit keer aandacht voor de segrijnslak, de houtduif, pindakaas voor vogels, de Turkse tortel en blauwe reigers.
Segrijnslak
Op de foto zie je een hele mooie huisjesslak zitten, die ook nog eens een hele mooie naam heeft, want dit is een Segrijnslak. Het huisje, ook wel de schelp genoemd, is bol-kegelvormig en is meestal iets breder dan hoog. Het heeft een nogal stompe top en ongeveer 5 windingen. De hoogte van deze schelp is ongeveer 35 millimeter en de breedte komt neer op zo’n 40 millimeter. Als de slak uit zijn huisje komt heeft het diertje een totale lengte van maximaal 6 centimeter. De kleur van de schelp is licht- tot donkergrijs, soms groenachtig en niet gevlekt. Segrijnslakken eten zoals veel slakken van vooral jonge groene planten of scheuten. Dat doen ze meestal in de nacht omdat het dan vochtiger is. In de herfst graven de dieren zich in de strooisellaag in en sluiten voor de overwintering de schelp. Voor het zomerseizoen vindt de paring plaats en dan worden de eieren in de strooisellaag gelegd. Na twee tot vier weken komen de jongen tevoorschijn, die pas in de volgende zomer volwassen worden. Als de segrijnslakken niet opgegeten worden, dan kunnen ze meer dan vijf jaar oud worden. Grappig is dat Antonie juist nu deze slak na de carnaval gevonden heeft, want ooit zijn ze door monniken meegebracht uit Frankrijk en diende ze als vastenspijs.

Houtduif
Ton van de Wouw heeft heel veel vragen over houtduiven en mijn reactie is de volgende. Houtduiven zijn geen kolonievogels, maar hebben ook niet echt een hekel aan elkaar, dus daarom zie je ze soms massaal bij elkaar zitten. Kijk maar eens naar de duiven op de Dam in Amsterdam of op het Vrijthof in Maastricht. Ook bij stations komen massaal duiven voor. Nu zijn deze duiven geen echte houtduiven, maar behoren deze kruisingen wel tot die familie. Overigens is de echte houtduif binnen West-Europa de grootste duivensoort die we kennen. Het voedsel van duiven bestaat uit zaden, oogstresten, zaden van wilde planten, gevallen bessen en ander beschikbaar voedsel. In stedelijk gebied vaak rondslingerende etensresten. De houtduif broedt het liefst in bossen, parken en tuinen, maar omdat ze tegenwoordig meer en meer in stedelijke gebieden voorkomen gebruiken ze ook de gebouwen van zo’n stad.

Pindakaas
De buuf vroeg zich af of ze nog een pot pindakaas op moest hangen voor de vogels of toch niet meer nu de lente al aanwezig is. In principe hoeft dat inderdaad niet meer, maar in buurten waar niet veel groen is, zou ik het toch nog doen. In onze buurt, die erg groen is, hoeft het niet meer. Maar als je het leuk vindt om vogels aan huis te zien, mag het nog wel.

Turkse tortel
Kees van de Ven had het volgende waargenomen. Hij zag tot zijn verbazing 42 Turkse tortels bij elkaar in een boom zitten. Dit had hij nog nooit gezien. Zijn vraag is dan ook, waarom doen ze dat? Turkse tortels horen ook tot de familie van duiven en zijn dus duidelijk ook geen kolonievogels, maar net als de andere familieleden, zoals houtduif en stadsduif zoeken ze de groep op. Dit heeft alles te maken met bescherming, want in een groep duiven bij elkaar is het voor roofvogels lastiger om een individu te pakken. Als ze solo zijn, dan is dat gemakkelijker. Mochten er dus meerder Turkse tortels wonen in tuinen, parken of stadscentra, dan gaan ze samen opzoek naar voedsel. Overigens is de Turkse tortel pas sinds de Tweede Wereldoorlog in ons land.

Koppel blauwe reigers
Op de foto een mooi koppeltje blauwe reigers. Deze vogels zijn echte standvogels en blijven dus in Nederland. Overigens waren blauwe reigers vroeger hele schuchtere vogels, maar dat is tegenwoordig wel anders. Je komt ze tegenwoordig overal tegen en zijn zelfs in elke stad te vinden. Grachten, vijvers maar ook iedere tuin met een vijver worden regelmatige bezocht door deze vogels. En zoals Vogelbescherming Nederland ze benoemt, namelijk sloot-food specialisten, klopt maar ze vullen hun menu ook graag aan met mollen, muizen en grote insecten zoals sprinkhanen. Vis is echter vrijwel altijd het hoofdbestanddeel van hun eten. De meeste blijven dus in ons land, maar sommige blauwe reigers overwinteren in Engeland, en vliegen dus over Noordzee of Kanaal. Er zijn ook geringde Nederlandse blauwe reigers waargenomen in de Sahel, ten zuiden van de Sahara in Afrika.

Europese natuurorganisaties trekken aan alarmbel
Van Stichting RAVON op 9 februari: Een agressieve schimmelziekte die volledige salamanderpopulaties dreigt uit te roeien, rukt via Nederland, Duitsland en België op in Europa. In een gezamenlijke brief aan de Europese Commissie dringen natuurorganisaties en wetenschappers aan om onmiddellijk middelen vrij te maken voor monitoring, noodplannen en onderzoek. Daarnaast moet de handel in besmette salamanders stopgezet worden. De Aziatische schimmelziekte B​atrachochytrium salamandrivorans v​reet de huid van salamanderachtigen letterlijk weg. De ziekte dook voor het eerst op in Nederland in 2010. Snel werd duidelijk hoe dramatisch de impact van de besmetting is: in drie jaar tijd verdween 99,9 procent van de Nederlandse populatie vuursalamanders. De situatie was zo ernstig dat de Nederlandse autoriteiten besloten om enkele niet­ besmette dieren in quarantaine te houden, die uitgezet zouden kunnen worden mocht de ziekte ooit weer verdwijnen.

Webcams Vogelbescherming aan op Valentijnsdag
Valentijnsdag 2016, zondag 14 februari, staat ook bij de vogels in het teken van de liefde. De webcams van Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland gaan dan aan. Via de camera’s in de verschillende nesten kan iedereen het broedseizoen live volgen. Alle beelden zijn rechtstreeks te zien en dagelijks zijn er clips van de mooiste en meest spannende momenten. Het tiende seizoen van Vogelbescherming start dit jaar bijzonder vroeg. Op Valentijnsdag gaan de eerste camera’s al aan. De bosuil start namelijk midden in de winter met het paren, broeden en groot brengen van de jongen, en dat willen we niet missen! Vorig jaar bracht ons paartje met succes twee jongen groot.

Gedicht
(Ankje Joustra)


(On)dankbaar…


Zo kwam mij ter ore
Dat een vriendin
Ziek geworden is
Kanker..
Ellendige ziekte
Zoveel mensen aan verloren
Wat een gemis
Waarvoor zijn wij geboren
Wat heeft het voor zin
Als er zoveel pijn en verdriet is

Het klinkt misschien zwartgallig
Ik snap het soms echt niet meer
Niks lijkt meer toevallig
Het gebeurt keer op keer

Kijk eens om me heen
Ben heel gezegend met mijn gezin
Toch vraag ik me met regelmaat af
Stel dat ik doodga
Of mijn partner of een van mijn kinderen
Wat moeten zij zonder mij
Wat moet ik zonder hun
Vreselijke gedachten
Maar wel een harde waarheid
Want hoe dan ook
Ooit komt een ieder zijn tijd

Oneerlijk.. De volgorde waarop
Al zoveel mensen heen gegaan
Weggebracht
Zoveel gebroken harten en levens

Waar doe je het voor
Een leven aan een kind schenken
Liefde bezegelen met ringen
Een leven lang samen plannen
En dan opeens is alles anders
Wees daarom dankbaar
Voor het geluk wat je wel hebt
De arm die om je heen slaat
Ook al voel je je eenzaam en alleen
Met zoveel mensen om je heen
Weet dat je niet alleen staat

Deprimerende gedachten
Schrijf het van me af
Ook als het niet gelezen zou worden
Ik ben er nu even vanaf

Blijf niet hangen, leef in het heden
Blijf sterk, wees blij
Lach veel, heb lief
Als je minder moet en meer mag
Ben je vaak veel meer tevreden
Geniet van de kleine dingen

Elke dag

En als je tijd dan is gekomen
Wees dan niet getreurd
Want wat je hebt geleefd
Is waar je van kunt dromen
En is niet voor niks geweest

De reden van een ieder
Om hier op de wereld te mogen zijn
Is van grote betekenis
De mensen die zijn weggenomen

Groot of klein
Arm of rijk
Allemaal gelijk
Geliefd
Meer over dit onderwerp:
stuifmail slakken duiven vogels