Slow food máák je ook slow, zeker in de toekomst

EINDHOVEN - Langzaam gaan we van fast food naar slow food. En dan hoort daar in de keuken ook de juiste apparatuur bij. Van de blender met drie standen naar blender met één stand: de mens.

Vincent van Rheden van de Technische Universiteit Eindhoven ontwierp een slowfoodblender. "Als we toch het fastfood aan de kant zetten, is het ook fijn om op een leuke, rustige manier het eten klaar te maken." En dus bedacht hij een blender die je bijvoorbeeld met een touwtje, zoals een grasmaaier, aanzwengelt.

Zijn product was onderdeel van een afstudeeropdracht waar ook Ikea bij betrokken was. "Zoals mijn blender hier staat, zal hij niet in de winkel te koop zijn straks. Maar ze vonden het idee erachter, zeg maar de 'Keuken van de toekomst', een goed concept."


Driehonderd industriële ontwerpers praten over de toekomst
Deze week waren meer dan driehonderd industriële ontwerpers van over de hele wereld bij elkaar in Eindhoven. Voor de tiende keer was er een groot congres waar zij hun ideeën over de toekomst konden delen.

"Je kunt in de huidige maatschappij niet meer om het gebruik van technologie heen", zegt mede-organisator Caroline Hummels van de Technische Universiteit Eindhoven. "Kijk naar de snelheid waarmee de iPad zijn intrede heeft gedaan in het huishouden."


Technische snufjes eenvoudig gebruiken in dagelijks leven
De ontwerpers en onderzoekers proberen met hun ideeën het dagelijks leven zo prettig en makkelijk mogelijk te maken, zonder dat wij als gewone stervelingen veel kennis moeten hebben van computers en programmeren. "Wat we hier bespreken, is over vijf of tien jaar in elke huiskamer terug te vinden."

Deel dit artikel: